Reklama

Reklama

Luigi Cherubini

Luigi Cherubini

nar. 08.09.1760
Florencie, Toskánsko, Itálie

zem. 15.03.1842 (81 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Maria Luigi Zenobio Carlo Salvatore Cherubini se narodil 8. (někdy se udává 14.) září 1760 ve Florencii do rodiny korepetitora opery divadla „Teatro della Pergola“. Hudbě se věnoval odmalička. V jeho osmnácti letech si ho všiml toskánský velkovévoda Leopold Habsbursko-Lotrinský, syn Marie Terezie a pozdější císař Svaté říše římské a český král. Leopold vyslal nadějného hudebníka na své náklady studovat hudbu ke známému italskému skladateli Giuseppe Sartimu, který ho vedl k sepisování duchovních děl určených pro chrámy.

Cherubini byl však přitahován operou a již v 19 letech napsal první kompletní operu „Quinto Fabio“. Další opery na sebe nenechaly dlouho čekat, nakonec jich napsal více než 30. K jeho nejznámějším operám dnes patří zejména „Médée“, napsaná podle stejnojmenné Euripidovy tragédie.

Cherubini pobýval v Londýně, Paříži i Vídni. Během života se musel vyrovnávat s nepřízní císaře Napoleona. Napsal kolem 450 děl. Přes 2 desítky mší, 2 requiem, moteta, klavírní sonáty, smyčcová kvarteta a další. Svou jedinou symfonii (v D dur) po uvedení stáhl a přepracovával několik let, dokud nebyl spokojen. Od roku 1816 působil jako profesor kompozice na pařížské konzervatoři a roku 1821 se stal jejím ředitelem. Než roku 1842 zemřel, ze svého místa ze zdravotních důvodů odstoupil. Je pochován na hřbitově Père Lachaise v Paříži.

Belsazar

Skladatel

Filmy
1996

Médée (TV film)

Reklama

Reklama