Reklama

Reklama

Freddie Frinton

Freddie Frinton

nar. 17.01.1909
Grimsby, England, Velká Británie

zem. 16.10.1968 (59 let)
Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Freddie Frinton, rodným jménem Frederick Bittiner Coo, byl anglický komik, muzikálový a televizní herec. V několika středoevropských zemích je dnes připomínán především díky televiznímu komediálnímu skeči z roku 1963 s názvem Večeře pro jednoho, který je tamním oblíbeným silvestrovským pořadem celostátní televize, zatímco v jeho vlasti je značně zapomenut.

Frinton se narodil na Hainton Avenue v Grimsby v hrabství Lincolnshire jako dítě švadleny Florence Elisabeth Coo a byl vychováván pěstouny. Začal pracovat v závodě na zpracování ryb v Grimsby, kde prý bavil své kolegy parodiemi a vtipy, ale nakonec byl propuštěn. Přešel do music-hallu (hudební divadlo), kde sklidil skromný úspěch a přejmenoval se na Freddieho Frintona.

Během druhé světové války se mírně prosadil jako komik. V roce 1945 Frinton poprvé vystoupil se skečem „Dinner for One“ v Blackpoolu. Protože musel platit autorský honorář při každém vystoupení s tímto skečem, zakoupil v 50. letech práva na „Dinner for One“, což se ukázalo jako osudové rozhodnutí.

V roce 1964, ve svých 55 letech, Frinton opožděně uspěl jako manžel instalatér v populárním televizním sitcomu Meet the Wife, který měl 40 epizod. Seriál je zmíněn v písni Beatles „Good Morning Good Morning“ veršem: „It's time for tea and Meet the Wife.“

V roce 1963 natočila film Večeře pro jednoho německá televizní stanice Norddeutscher Rundfunk (NDR). Sledování anglicky mluveného skeče v televizi se následně stalo norskou, dánskou, německou, rakouskou, finskou a švýcarskou silvestrovskou tradicí, přičemž od roku 1972 se tento krátký komediální snímek každoročně několikrát opakoval.

Večeře pro jednoho se proslavila také ve Skandinávii, kde se stala velmi populárním pořadem v norské, dánské, finské, estonské a švédské televizi na Silvestra po mnoho let, stejně jako v Belgii v původním znění. Stala se natolik populární, že vzniklo několik verzí v různých německých dialektech a byla natočena i verze pro nizozemské diváky.

Ačkoli byl Frinton hercem, jehož role často zahrnovaly opilost, ve skutečném životě byl abstinent, protože na jiných viděl, jakou škodu může alkohol napáchat.

Frinton byl dvakrát ženatý a měl pět dětí. Poprvé se oženil v roce 1931 s Maisie Basil – měli spolu jednoho syna. Jeho druhou ženou byla Nora Gratton, kterou si vzal v roce 1945. Měli spolu čtyři děti – dvě dcery a dva syny.

Frinton zemřel náhle 16. října 1968 na infarkt v Londýně ve věku 59 let. Pohřben byl na hřbitově City of Westminster v Londýně.

sator

Herec

Host

Pořady
1961

Big Night Out

1953

The Good Old Days

Reklama

Reklama