foto

Ernst Legal

  • nar. 2.5.1881
    Schlieben, Německá říše
  • zem. 29.6.1955 (74 let)
    Berlín, Německo

Biografie

Ernst Otto Eduard Legal, německý herec a režisér. V Německu patřil k nejvýznamnějším divadelním manažerům. Dlouholetý herec wiesebadenského Hereckého domu se do manažérské funkce dostal poprvé revolučního roku 1918, kdy byl zvolen Uměleckou radou jako ředitel divadla. První film DER RICHTER VON ZALAMEA natáčí roku 1920. Roku 1924 odešel do Darmstadtu, kde působil i jako režisér. V letech 1927/28 působil jako ředitel divadla v Kasselu. V roce 1931 se dostává do Berlína. V tu dobu měl za sebou šest filmových, vedlejších rolí. Roku 1936 vytvořil ve filmu STRAßENMUSIK HLAVNÍ ROLI. Další velké role na něj čekala v MUSKETIER MEIER III.

V letech 1945 až 1952 byl ředitelem Státní opery v Berlíně. Současně v letech 1947 až 1951 režíroval v Německém divadle, nalézajícího se na území východního Berlína. Měl výrazný vliv na kulturu mladé NDR. Je zakládajícím členem Kulturního svazu z 8.srpna 1945, z kterého se později stal Kulturní svaz NDR.

Jeho poslední velké role spadají do období let 1946/47, kdy se UFA rozhodla natočit KEIN PLATZ FÜR LIEBE. Film z hereckého prostředí byl natáčen pro Sovexportfilm. Východoněmecký podnik zahraničního obchodu, který byl zaměřen na export filmů do Sovětského Svazu. Vzhledem ke své politické práci byl Legal v 50-letech při hledání vnitřního nepřítele perzekuován. Manažerské funkce opustil a hrál jen výjimečně.

Ernst Legal je otcem roku 1908 narozené dcery, herečky Margy Legal (hrála v ROČNÍK 21 režiséra Václava Gajera) a pohřben je na berlínském hřbitově Zehlendorf.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1955 Himmel ist nie ausverkauft, Der
1954 Roman eines Frauenarztes
1953 Der verzauberte Königssohn
Die Stärkere
Jonny rettet Nebrador
1952 Kariéra v Paříži
1951 Poddaný
1950 Es kommt ein Tag
Mathilde Möhring
1949 Figaros Hochzeit
1948 Danke, es geht mir gut
Die seltsamen Abenteuer des Herrn Fridolin B.
Frech und verliebt
Und wieder 48
1947 Kein Platz für Liebe
1945 Das Leben geht weiter
Das Mädchen Juanita
Leb' wohl, Christina
Rätsel der Nacht
1944 Degenhardts, Die
Hra
Hudbou za štěstím
Obhájce má slovo
Sedm záhadných dopisů
Z lásky k tobě
Černá ovce
1943 Dům u jezera
Fahrt ins Abenteuer
Gefährlicher Frühling
I pagliacci
Lache Bajazzo
Panny z Biskupské hory
Romanze in Moll
Symfonie života
1942 Andreas Schlüter
Die heimlichen Bräute
Průvan
Rembrandt
Velký stín
Zlaté město
1941 Heimaterde
Jakko
Komedianti
Pedro má viset
Žaluji
1940 Der dunkle Punkt
1939 Kennwort Machin
Meine Tante - deine Tante
Nesmrtelné srdce
Slaměný klobouk
Spiel im Sommerwind
Východ Slunce
1938 Altes Herz geht auf die Reise
Andaluské noci
Das Leben kann so schön sein
Das Mädchen mit dem guten Ruf
Das große Abenteuer
Der Berg ruft!
Der Tag nach der Scheidung
Die Umwege des schönen Karl
Diskretion - Ehrensache
Mia moglie si diverte
Musketier Meier III
Svatá lež
Tanz auf dem Vulkan
Zkouška věrnosti
1937 Brillanten
Der Clown
Die göttliche Jette
Ein Volksfeind
Gabriela hledá dobrodružství
Gläserne Kugel, Die
Jeho nejlepší přítel
K novým břehům
Když ženy mlčí
Sedm políčků
Sherlock Holmes
Vzorný manžel
1936 August der Starke
Intermezzo
Jeho Marie
Kater Lampe
Kinderarzt Dr. Engel
Straßenmusik
Traumulus
1935 Anschlag auf Schweda
Der Mann mit der Pranke
Hundert Tage
Muž přes palubu
Ännchen von Tharau
1934 Altgermanische Bauernkultur
Charleys Tante
Die Freundin eines großen Mannes
Die Liebe siegt
Hanneles Himmelfahrt
Kazdá žena má své tajemství
Schachmatt
1930 Es gibt eine Frau, die dich niemals vergißt
1924 Kabinet voskových figurín
1923 Friedrich Schiller - Eine Dichterjugend
1922 Es leuchtet meine Liebe
Umírající orlové
1921 Der Roman der Christine von Herre
1920 Sudí zalamejský

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace