Reklama

Reklama

Conrad Rooks

Conrad Rooks

nar. 15.12.1934
Kansas City, Missouri, USA

zem. 27.12.2011 (77 let)
Massachusetts, USA

Biografie

Autor dvou za oceánem kultovních snímků. U nás naprosto neznámý. Beatnik - svého času přítel Jacka Kerouaca či Allena Ginsberga.

Narodil se roku 1934. Již brzy svůj život dělil mezi alkohol a období naprostého znechucení a rezignace. Alkohol, drogy, iluze, deziluze - americká šedesátá léta. Tehdy přišel Rooksův autobiografický snímek CHAPPAQUA (1966) o feťákovi, jenž se vydává na odvykací kúru do Francie. Film je naplněn flashbacky "mapujícími" fantasmagorie narkomanova života. Conrad Rooks si zahrál i hlavní roli. Ve snímku se objeví třeba Jean-Louis Barrault nebo takové beatnické ikony jako William S. Burroughs či Allen Ginsberg. Film se stal naprostou modlou amerických hippies a uznání se dočkal i od kritiky; především v Benátkách, kde byl nominován na Zlatého lva a získal zvláštní cenu poroty. Film je dodnes kontroverzním kultem, i když poněkud opomíjeným.

Rooks naštěstí svůj život nepromarnil braním drog a bezmezným upíjením se. Našel si smysl života - a to v buddhismu, k němuž se dostal přes Hermanna Hesseho a jeho Buddhův "životopis" Siddharthu. Rozhodl se k odvážnému počinu - k zfilmování tohoto Hesseho veledíla snímkem SIDDHARTHA (1972). Nápad přišel celkem rychle, horší to už bylo s jeho uskutečněním.

Po zkušenostech s dokumentárním filmem CALCUTTA (1969) Louise Malleho nebyla indická vláda Rooksovu záměru nakloněna a západním filmařům nechtěla ani vydat víza. Nakonec se však Rooksovi podařilo přesvědčit samotnou ministerskou předsedkyni Indiru Gandhi o tom, že film indické kultuře pomůže. Avšak jakmile přijel štáb do Bombaje, vypukla indicko-pákistánská válka a filmování muselo být kvůli leteckým poplachům přerušováno i několikrát denně. Všechny tyto těžkosti však měly být rázem zapomenuty, když se dostavil fascinující výsledek.

Tento snímek o úspěšném hledání smyslu existence byl točen na místech, kam neuctivá noha amerického filmaře dosud ani nevstoupila. Svatá města, pohřebiště, obřadní místa a ruiny nejproslavenějších klášterů - tady se s respektem pohyboval štáb, kterému pod rukama vznikala monumentální filosofická freska. Velkolepé západy slunce, pouť měsíce, obrazy jak z nejsvětějších buddhistických klášterů, se rodily díky mistrovi nad mistry - kameramanu Svenu Nykvistovi, jenž natočil více jak dvanáct Bergmanových filmů. Výborní Simi Garewal (Kamala) a Shashi Kapoor(Siddhartha), již osvědčené indické hvězdy, zvládli své hlavní role na jedničku. Jejich lyrický přednes a uchu amerického diváka nezvyklá indická hudba Hemanta Kumara, dodaly filmu podivuhodný a kouzelný rytmus opravdové filosofické pohádky.

Film nadchnul a obrátil pozornost mnoha amerických intelektuálů a především revoltující mládeže k indické kultuře a vůbec k východním filosofiím. Zdálo se, že Rooks má kariéru zajištěnou, jenomže on toto všechno myslel vážně. Uznal, že svým SIDDHARTHOU přispěl mnohým hledajícím vrchovatě, a soustředil se na své vlastní osvícení. V osmatřiceti dal Americe poslední sbohem a odjel do Asie, kde snad ještě dnes medituje v kterémsi thajském klášteře.

Pohrobek

Režisér

Filmy
1972

Siddhartha

1966

Chappaqua

Scenárista

Filmy
1972

Siddhartha

1966

Chappaqua

Producent

Filmy
1966

Chappaqua

Herec

Filmy
1966

Chappaqua

Host

Pořady
1967

Pat Boone in Hollywood

Reklama

Reklama