foto

Pantelis Voulgaris

  • nar. 2.10.1940 (80 let)
    Athens, Řecko

Biografie

Pantelis Voulgaris (1940, Athény) vystudoval filmovou školu Stavrakou a dnes patří mezi nejvýznamnější řecké režiséry své generace. Než začal v polovině 60. let natáčet krátké snímky, podílel se na třiceti filmech jako asistent režie. V celovečerní hrané tvorbě debutoval snímkem To proxenio tis Annas (Annino zasnoubení, 1972), pak natočil film O megalos erotikos (Slavné písně o lásce, 1973) a politickou alegorii Haroumeni imera (Šťastný den, 1976). Z jeho další filmografie: Petrina chronia (Kamenné roky, 1985), Isiches meres tou avgoustou (Klidné srpnové dny, 1991), Acropol (Akropole, 1995, cena na festivalu v Káhiře za nejlepší režii), Ola ine dromos (Dlouhá cesta, 1997). V roce 1995 uspořádalo newyorské Muzeum moderního umění jeho retrospektivu.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 To Teleftaio Simeioma
1998 Ola einai dromos
1985 Petrina Chronia
1980 Eleytherios Venizelos: 1910-1927
1966 Tzimis o Tigris
1965 O Kleftis

TV seriály

1982 Oi apomahoi (TV seriál)
1981 O kipos me ta agalmata (TV seriál)

Dokumentární

1981 Karolos Koun

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky