Reklama

Reklama

Wladyslaw Starewicz

Wladyslaw Starewicz

nar. 06.08.1882
Vilnjus, Litva, Ruské impérium

zem. 28.02.1965 (82 let)
Fontenay-sous-Bois, Val-de-Marne, Francie

Biografie

Tento ruský režisér s polskými předky začínal jako dokumentarista, ale jeho vášeň pro entomologii ho přivedla k natáčení animovaných snímků. Původně sice chtěl točit filmy s živými "herci", brouci ale nevydrželi žár ze světelných lamp a tak se Starewicz stal, trochu proti své vůli, průkopníkem stop-motion animace. Podle některých pramenů je dokonce označován za tvůrce vůbec prvního loutkového filmu.

Díky svému talentu a neuvěřitelnému citu pro detail měl časem v Rusku tak velký úspěch, že byl oceněn samotným Carem. Pak ovšem přišla revoluce a Starewicz emigroval v roce 1920 do Francie. Usadil se v Paříži, kde pod jménem Ladislas Starevich pokračoval ve svém díle, od roku 1924 společně se svou dcerou Irene.

Starewicz odmítal lukrativní nabídky z Ameriky a udržel si tak svůj styl a nezávislost. Jeho nejznámějším dílem je patrně "Maskot" (Fétiche) z roku 1934 a jeho filmem vrcholným pak deset let natáčený "Příběh lišky" (Le Roman de Renard) z roku 1930. Ladislaw Starewicz zemřel v roce 1965 při práci na svém dalším "velkém" filmu "Jako psi a kočky", který už bohužel nebyl dokončen.

Karel "DDT" Kotěšovec

Režisér

Scenárista

Kameraman

Filmy
1913

Noč pěred Rožděstvom

Krátkometrážní
1914

Sněguročka

Reklama

Reklama