Reklama

Reklama

Ralph Habib

Ralph Habib

nar. 29.06.1912
Paříž, Île de France, Francie

zem. 27.06.1969 (56 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský režisér Ralph Habib patří dnes již k zapomenutým tvůrcům spíše průměrné poválečné produkce francouzské kinematografie, v padesátých letech 20. století ale natočil několik úspěšných filmů. Narodil se v Paříži, ale po otci měl libanonský původ. Po studiích začal v roce 1933 pracovat pro filmovou společnost Pathé, kde vystřídal různé profese, po válce se na několika filmech podílel jako střihač, produkční i asistent režie.

Po bezmála dvaceti letech zkušeností u filmu se až ve čtyřiceti letech pustil do vlastní režie. Jeho debutem byla kriminálka o barové zpěvačce toužící pomstít smrt svého bratra VRBOVÁ ALEJ (Rue des saussaies, 1951) s Anne Vernon v hlavní roli. Dramatického žánru se držel i u svých dalších filmů s Françoise Arnoul v hlavní roli. První z nich byl LES LOUČENÍ (La foret de l'adieu, 1952), který ovšem diváky nijak nezaujal. Teprve další titul TĚLESNÁ VÁŠEŇ (La rage au corps, 1953), v němž s Françoise Arnoul hrál tehdy populární Philippe Lemaire, zabodoval a v kinech jej vidělo bezmála dva a půl miliónu diváků. Opět s Françoise Arnoul pak natočil další dramatický příběh dívky, která se po návratu z nápravného zařízení dostane do spárů pasáka (DRUŽKY NOCI - Les compagnes de la nuit, 1953).

Hodnotný přepis literární předlohy Anatola France vytvořil s filmem PAŘÍŽSKÉ PŘEDMĚSTÍ (Crainquebille, 1954), který však překvapivě u diváků propadl. V témže roce se jako jeden z režisérů podílel na vzniku povídkového filmu TAJEMSTVÍ LOŽNIC (Secrets d'alcove, 1954). Výrazný komerční úspěch zaznamenal s dalším samostatným filmem, tentokrát z lékařského prostředí, MUŽI V BÍLÉM (Les hommes en blanc, 1955) s Jeanne Moreau a Raymondem Pellegrinem v hlavních rolích. Opět s tématikou těžkého zařazení příslušníka mladé generace do normálního života přišel ve filmu ZÁKON ULIC (La loi des rues, 1956), jen výjimečně se pokusil i komediální žánr (ŽENSKÝ KLUB - Club de femmes, 1956).

V následujících letech se Ralph Habib soustředil na tvorbu dramatických příběhů s nádechem dobrodružství, které vznikaly v produkci několika zemí a s mezinárodním hereckým obsazením; tuto linii Habibovy produkce zastupují filmy jako ČERNÝ PASAŽÉR (The Stowaway, 1958) nebo ČERNÁ KAPLE (Geheimaktion Schwarzekapelle, 1959). Zájem o jeho filmy ale postupně klesal a jeho poslední prací byl špionážní film PENZION CLAUSEWITZ (1967) natočený v německé produkci. V televizi pak ještě pracoval na seriálu TAXI DO NEBE (Un taxi dans les nuages, 1969).

Ralph Habib zemřel v Paříži 27. června 1969 ve věku 56 let.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Filmy
1958

Stowaway, The

1956

Zákon ulic

Reklama

Reklama