Reklama

Reklama

Hans Wolff

Hans Wolff

nar. 02.10.1911
Berlín, Německá říše

zem. 01.06.1979 (67 let)
Berlín, Západní Německo

Biografie

Hans Wolff, scénárista, vedoucí výroby, herec a režisér. Rodinný původ je trošku nejasný. Narodil se jako Erwin Frank. 15. března 1916 jej adoptoval Otto Wolff (1881-1940), německý magnát a průmyslník. Malý Erwin obdržel soudním rozhodnutím příjmení osvojitelů. Znamená to, že v té době byl „právně volné dítě". O rok později došlo ke změně křestního jména. Dnes převládá domněnka, že byl nemanželským synem Otto Wolffa. Hans Wolff studoval práva ve Freiburgu, Bonnu a Paříži. Roku 1933 nastoupil do filmových laboratoří UFA (v podstatě se jednalo o kopírování a opravy filmů). O rok později pracoval jako střihač.

V roce 1935 stříhal MAZURKA, kde si Pola Negri po 12-leté pauze před německou kamerou zahrála Věru Petrovnu Kovalskou. Stal se z něj dvorní střihač Williho Forsta a stříhal nejvýznamnější poklady německé kinematografie - ALLOTRIA, DVORNÍ DIVADLO, ROZMARY LÁSKY, BEL AMI (Je to stejnojmenná zfilmovaná předloha Guy de Maupassanta. Název knihy odvozen od písně BEL AMI, kterou zpívá svedená Rachel.), ICH BIN SEBASTIAN OTT (Jde o detektivku, točící se kolem falešného Rubensova obrazu a Willi Forst si zde zahrál dvojroli zlého a hodného bratra. ), OPERETA, JENNY UND DER HERR IM FRACK (Exteriéry se točily v okolí Prahy.) A přichází VÍDEŇSKÁ KREV, kdy již byl asistentem režie.

Roku 1947 bylo jasné, že Willi Forst si vychoval zdatného nástupce. Vzniká DER HOFRAT GEIGER, v kterém je Hans Wolff uveden jako režisér, scénárista i střihač. O rok později ve filmu DAS SINGENDE HAUS debutoval jako zpěvák. V závěru své kariéry se Wolf herectví vzdal a zabýval se výrobou. Založil produkční firmu Fono-Film GmbH, která spolupracovala s Bernhardem Wickim na jeho MOST (1959).

O rodinném životě Hanse Wolffa není nic známo.

ČSFD.cz

Střihač

Režisér

Producent

Scenárista

Herec

Spisovatel

Filmy
1952

Alle kann ich nicht heiraten - kniha

Reklama

Reklama