Reklama

Reklama

Biografie

Nightwish je finská symfonicko-metalová kapela, založená 1996. V minulosti se opírala o zpěv operní zpěvačky Tarji Turunen. Tarja Turunen byla nakonec z kapely vyloučena pro „komerční přístup“ a „neúctu k fanouškům“. Toto vyloučení proběhlo prostřednictvým otevřeného dopisu, který byl zveřejněn na internetových stránkách kapely. Tarja se proti tomuto přístupu ohradila. Tvrdila, že je zbytečně krutý a že není nezbytné vytahovat vnitřní problémy kapely před fanoušky.

Nápad vytvořit Nightwish vznikl v červenci 1996 o půlnoci, když Tuomas trávil noc se svými přáteli u táboráku. První tři skladby (Nightwish, The Forever Moments, Etiäinen), které byli náladově akustické, byly natočeny mezi říjnem a prosincem 1996. V té době měla skupina tři členy: Tuomase, Tarju a Emppuho.

Chtěli jsme zkusit, jak bude naše muzika znít, když přidáme bicí (tak přišel Jukka) a používali jsme elektrickou kytaru místo akustické. Po několika týdnech trénování jsme šli v dubnu 1997 do studia. V té době jsme nahráli sedm skladeb, které můžete najít na omezené verzi alba Angels Fall First.

V květnu 1997 Nightwish podepsali nahrávací smlouvu se Spinefarmem na dvě alba. V srpnu šli Nightwish do studia a nahráli čtyři nové skladby. Před vydáním Angels Fall First, vyšel singl, který se jmenoval The Carpenter a jeho nejlepší umístění byla osmá příčka na oficiálních žebříčcích singlů ve Finsku. Angels Fall First bylo vydáno na začátku listopadu a jeho nejlepší umístění bylo na 31. místě v oficiálních žebříčcích alb ve Finsku.

Nightwish poprvé koncertovali v Kitee 31. prosince 1997. Potom vystoupili v následující zimě jen sedmkrát, protože Jukka a Emppu byli na vojně a Tarja byla zavalená studiemi. Nightwish a Spinefarm prodloužili smlouvu na tři alba místo dvou.

V dubnu 1998 začalo natáčení prvního videoklipu The Carpenter. Byl hotov na začátku května a nahrával se v Jyrkii. Tuomas a Tarja ve vystoupení udělali také rozhovory (to bylo ke konci května). V následujícím létě se ke kapele připojil basista Sami Vänskä. Během léta nacvičovali skladby pro nové album a na začátku srpna šli do studia. Nahrávání skončilo ke konci října. 13. listopadu vystoupili Nightwish v Kitee, kde se natáčel videoklip pro Sacrament of Wilderness. Singl téhle skladby byl vydán 26. listopadu a nové album nazvané Oceanborn vyšlo 7. prosince.

Všichni byli překvapeni úspěchem Oceanbornu. Postoupilo na páté místo v oficiálním žebříčku alb ve Finsku a singl Sacrament of Wilderness byl číslem jedna v žebříčku jednotlivých singlů po několik týdnů. V zimě 1999 vystoupili Nightwish několikrát po celém státě po dobu tří měsíců a hráli také v "Lista chart show program". Na jaře byl vydán Oceanborn mimo Finsko. V květnu začala kapela koncertovat znovu po celém státě po dobu dvou a půl měsíce, kde hrála v téměř všech velkých rockových festivalech. Ve stejnou dobu byl nahrán singl Sleeping Sun, který byl složen pro Eclipse do Německa a byly v něm i skladby Walking in the Air, Swanheart a Angels Fall First. V samotném Německu se prodalo 15.000 kusů v jednom měsíci. V srpnu se Nightwish dozvěděli, že Oceanborn a Sacrament of Wilderness prodali zlato. Ve stejnou dobu se potvrdilo, že Nightwish udělají evropské turné o 26 vystoupení s německou skupinou Rage.

Na začátku roku 2000 navštívila skupina studio znovu na nahrání našeho třetího alba. Příjemné rozptýlení k opakované práci ve studiu přišlo, když jsme se účastnili finské kvalifikace pro "Eurovision Song Contest" se skladbou Sleepwalker. Nightwish vyčistili první kvalifikační kolo, ale konečná pozice byla druhá i přes drtivé vítězství ve veřejném diváckém hlasování.

Nové album Wishmaster bylo vydáno v květnu a Wishamster Tour začala z Kitee, domácího města skupiny. Po koncertování skupina obdržela zlaté disky za album Oceanborn a singly Sacrament of Wilderness, Walking in the Air a Sleeping Sun. Wishmaster se umístil rovnou na prvním místě žebříčku alb ve Finsku a udržel se tam celé tři týdny. V těch třech týdnech také dosáhlo hodnocení zlaté desky. Wishmaster byl přijat jak fanoušky, tak i médii a německým časopisem Rock Hard číslo 6/2000 bylo nazváno albem měsíce nad dlouho očekávaná nová vydání od Bon Joviho a Iron Maiden.

Wishmaster také debutoval na 21. příčce v domácím Německu a na 66. ve Francii! "Wishmaster World Tour", které začalo z Kitee, pokračovalo nejprve přes velké festivaly ve Finsku až k Jižní Americe v červenci 2000. Tří týdenní turné po Brazílii, Chile, Argentině, Panamě a Mexiku se ukázalo být doposud největší zkušeností skupiny. Po tom následovala úspěšná vystoupení na Wacken Open Air, Biebop Metal Festival a první evropské turné se Sinergy & Eternal Tears Of Sorrow. V listopadu Nightwish také vystupovali na dvou koncertech v Montrealu, Kanadě.

Další projekt Nightwish zahrnoval tvorbu celého koncertu DVD & VHS s omezenou verzí alba z živého koncertu (jen pro Finsko). Koncert byl v Tampere 29. prosince 2000. Materiál vyšel v dubnu 2001 ve Finsku a do světa se dostal během léta 2001. Na konci vystoupení dostali Nightwish platinové disky za album "Wishmaster" a zlaté disky za singl "Deep Silent Complete"!!!

V březnu 2001 přišli Nightwish znovu do studia, aby nahráli svou verzi klasiky Garyho Moorea "Over The Hills And Far Away" se dvěma novými skladbami a předělávkou "Astral Romance" z alba Angels Fall First. Finské vydání tohohle EP bylo v červnu 2001. Německá (Drakkarská) verze "Over The Hills And Far Away" obsahuje šest živých skladeb ještě k těm čtyřem nevydaným.

Nightwish také prodloužili nahrávací smlouvu s nahrávacím studiem Spinefarm o jedno celé album, které bylo naplánováno na léto 2002.

Video pro píseň "Over the Hills and Far Away", která bleskově získala platinovku ve Finsku jako mini-CD, bylo na trhu v srpnu 2001 ve Finsku. Turné po Finsku ten samý rok skončilo v Nivale a Nightwish byli blízko tomu, aby se rozpadli. Tuomas se vydal na pěší turistiku a uspořádal si myšlenky v Lapplandu - museli být udělány nějaké změny, aby byli Nightwish schopni pokračovat. Podle jeho vlastních slov, chtěl Tuomas kapelu ukončit vzhledem delším neshodám ve skupině.

Naštěstí se to nestalo. Ale něco se stalo a bylo toho hodně. Sami Vänskä, který s nimi byl od Oceanbornu, musel odejít. Marco Hietala, známý z Tarotu a Sinergy, slíbil, že vstoupí jako náhrada pro další album a turné. Zábavní středisko King Foo se stalo jejich novou rezervační agenturou a dlouholetý kamarád a kolega Ewo Rytkönen se stal jejich manažerem. K oslavě "nových začátků" byl otevřen na domovské stránce skupiny 24. listopadu 2001, měsíc před vánocemi, první oficiální obchod prodeje zboží pro fanoušky - Nightwish-shop. Nahrávání dalšího alba Century Child začalo v lednu 2002.

Začátek roku 2002 přinesl Nightwish dobré zprávy ve srovnání s předchozími těžkými časy. Jako skupina a jako jednotliví hudebníci byli v domácích i cizích časopisech voleni čtenářským hlasováním na nejvyšší příčky. Fanoušci je po těch změnách neopustili, právě naopak. Ever Dream, první singl z následujícího alba, získal zlato během dvou dnů. V tu samou dobu Nightwish oznámili, že si udělají přestávku hned jakmile skončí "Century Child World Tour 2002", Tarja by během té pauzy dokončila své studium v Německu. To prohlášení vyvolalo mezi fanoušky nejrůznější spekulace. Napřed odchod Samiho, teď přestávka, která bude trvat rok...

Century Child vyšlo v květnu 2002 a hned vytvořilo rekordní prodej, když získalo ve Finsku zlato během dvou hodin! Během dvou týdnů získalo platinovku (30 000 kusů) a jeho prodej bleskově stoupal. Ve stejnou dobu si Nightwish vůbec poprvé drželi nejvyšší pozice jak v žebříčcích singlů, tak i alb. Cizí země také odpověděly: v Německu se vyšplhalo Century Child rovnou na pátou pozici a v Austrálii na patnáctou, což byla nejlepší umístění v zahraničí, která skupinu doposud potkala. V červenci uspořádali Nightwish úspěšné turné v Jižní Americe, kde byly téměř všechny koncerty vyprodány. V Brazílii bylo první vydání Century Child prodáno během jednoho dne a úspěšné turné po Evropě se neobešlo bez povšimnutí rezervačních agentur. Mnoho koncertů po Evropě se objevilo na internetu. Netřeba říkat, že stránky byly povětšinou zablokovány, když se na ty koncerty dívalo pomalu 10 000 fanoušků. Century Child se stalo druhým nejprodávanějším albem za rok 2002 ve Finsku, kde se ho prodalo úžasných 59 000 kusů. První návštěva Švédska byla naplánována na 16. prosinec 2002 ve Fryshusetu ve Stockholmu. Přestávka začala ke konci roku 2002 a vůbec nikdo z nich si neodpočinul. Jukka hrál se Sethian a Bitch Driven, Tuomas se Sethian, For My Pain...a Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Emppu hrál s Altar a Marco v Tarotu. Celkem vzato ta přestávka netrvala ani rok a jsme zpátky...

Začátek roku 2003 měl za následek dobré výsledky ve čtenářském hlasování v nejrůznějších časopisech a bylo zamluveno studio, aby se mohlo nahrávat další album, jehož prodej byla naplánována na další rok. Události se také děly doma: Jukka se svou přítelkyní Satu měli 11. března 2003 dcerku, Lunu. Nightwish obdrželi dvojitou platinovku za Century Child, protože prodalo 60 000 kusů. Skupina roku 2003 většinou vystupovala v zahraničí - jediný koncert ve Finsku byl 20. června 2003 v RMJ. Druhá návštěva Švédska se odehrávala na vyprodaném festivalu "Gates of Metal" v Hultsfredu. Během roku 2003 se blížící se DVD "End of Innocence" dávalo dohromady a jeho vydání bylo odloženo vzhledem k obrovskému množství materiálu. V květnu 2003 Tarja Turunen oznámila, že se před pár měsíci tajně vdala a přijede zpátky do Finska.

DVD "End of Innocence" bylo vydáno 6. října 2003 a v tu dobu už Nightwish nahrávali své další album. Jejich páté album "Once" bylo tím nejdůležitější vydáním v celé historii Nightwish. Mezitím finská prezidentka Tarja Halonen si také všimla úspěchů Nightwish a pozvala Tarju Turunen a jejího manžela Marcela Cabuliho na výroční oslavu dne nezávislosti, která se konala na prezidentském sídle. Tarjiny šaty byly na ten večer označeny za nejhezčí.

Před Vánocemi roku 2003 Nightwish dali do aukce svůj prospěch z "Century Child World Tour" a darovali všechny peníze na charitu. Výsledek byl 1750 EUR (přibližně 52 500 Kč) a byl odevzdán dětskému domovu Parikanniemi v Ristiině v prosinci 2003. Hotovost předala Tarja Turunen - Michael "Big Tini" Leipold z Německa se stal novým hrdým vlastníkem tohoto obnosu.

Rok 2004 byl horlivě očekáván jak fanoušky, tak i skupinou. Vyčerpávající hodiny ve studiu se jich zmocnily jak fyzicky, tak i duševně. Pravé nahrávání se uskutečnilo ve studiu Phoenix v Londýně, se stejným orchestrem (Akademie svatého Martina ve Fieldu), který Howard Shore používal ke skládání trilogie "Pána Prstenů". Ochestrální a sborové uspořádání měl na starost Pip Williams, který byl producentem např.: Status Quo a Uriah Heep. Špičková úroveň, obrovská očekávání!

"Nemo" byl první vydaný singl z nadcházejícího alba a byl natočen velko-rozpočtový videoklip. Režisérem byl Antti Jokinen, který předtím pracoval např. se: Shaniou Twain a Eminemem. S novým albem měli Nightwish nějaké změny s nahrávací smlouvou a nový materiál vydal Nuclear Blast. Starý dobrý Spinefarm pořád jednal s distribucí ve Finsku. Nuclear Blast strávil značné množství peněz s reklamou na "Once",obzvláště pak v Německu. Obrázky Nightwish a Once byly rozmístěné všude po televizních kanálech, metrech, autobusech a ulicích, tisk také nebyl opomenut. Každý Němec teď Nightwish zná.

"Once" získal zlato v den jeho vydání stejně tak, jako singl "Nemo". Nightwish začnou jezdit po světovém turné o 150 koncertech po všech kontinentech. Turné bude trvat až do konce roku 2005. Tohle turné bude doposud největší v celé historii Nightwish.

Petr "svik" Švesták

Reklama

Reklama