Reklama

Reklama

Suqiu Yu

Suqiu Yu

nar. 09.07.1930 (93 let)
Beijing, Čína

Biografie

Čínská herečka, akrobatka a bojová umělkyně Suqiu Yu je známá také pod jménem So-Chau Yu. Narodila se 9. července 1930 v Pekingu a je dcerou slavného učitele Pekingské opery Yu Jim Yuena. Akrobacii, šerm a bojové umění kung-fu severní i jižní shaolin studovala v Pekingské čínské opeře od svých osmi let. Svou hereckou kariéru začala v roce 1948 a natočila rovných 250 filmů. Díky akrobacii, práci nohou, žonglování, šermu a bojovému umu byla hojně obsazována do žánrů wuxia, kung-fu a krimi. Její filmy byly úspěšné hlavně v 60. letech, byla jednou z nejpopulárnějších superstars v Asii.

Suqiu byla jednou ze tří hereček, které v 50. letech opravdu ovládaly bojová umění. Mimo obrazovku byla rovněž hrdinka. V šestnácti letech sama úspěšně překonala skupinu gangsterů na ulici v Šanghaji. Všechny kaskadérské kousky, údery a akrobacii si ve všech svých filmech dělala sama. Její první film byl Daughter of Zorro (1948). Její rané šermířiny do roku 1957 byly v duchu severních a jižních stylů bojových umění. V 60.letech točila v průměru 30 filmů ročně.

V roce 1966 se provdala za známého herce Mak Bing Winga. Poté pomalu odchází z filmového plátna. K dnešnímu dni stále drží rekord mezi herečkami s více než 170 wuxia snímky. V roce 2004 získala čestnou hvězdu na Avenue of Stars v Hongkongu. Nyní žije v San Francisku se svými pěti dětmi.

Epistemolog

Herečka

Reklama

Reklama