foto

Viktor Turžanskij

  • nar. 4.3.1891
    Kyjev, Ruské impérium
  • zem. 13.8.1976 (85 let)
    Mnichov, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér Viktor Turžanskij přispěl do světové kinematografie bezmála devadesáti filmy, které natočil v Německu, Francii, Spojených státech i v rodném Rusku. Narodil se jako Vjačeslav Konstantinovič Turžanskij v Kyjevě a pocházel z umělecké rodiny. Původně studoval malířství a dějiny umění, v roce 1911 přesídlil do Moskvy, kde prošel průpravou pod vedením slavného K. S. Stanislavského. Ještě v předvečer první světové války se začal prosazovat jako filmový režisér, příležitostně byl i hercem a například jen v roce 1915 realizoval deset titulů, vesměs podle knižních předloh.

Po revolučních událostech v Rusku v roce 1917 se Turžanskij uchýlil na Krym, kam prozatím moc bolševiků nedosahovala. Po zestátnění ruského filmu se nakonec rozhodl pro exil a spolu s řadou dalších kolegů z filmové branže zamířil do Francie. Doprovázela jej ukrajinská herečka Natalie Kovanko (1896-1967), která byla od roku 1917 jeho manželkou, přes Turecko se do Francie dostali počátkem roku 1920.

Natalie Kovanko byla ostatně hvězdou jeho prvních filmů natočených ve Francii počátkem dvacátých let, stejně tak Turžanskij angažoval i další ruské emigranty, jako byl například Ivan Mozžuchin (CARŮV KURÝR – Michel Strogoff, 1926). I když se ve Francii začal prosazovat jako samostatný a úspěšný tvůrce, například na slavném filmu Abela Gance NAPOLEON (Napoléon, 1927) měl podíl jako asistent režie. Celosvětový ohlas tohoto snímku mu pak umožnil odjet do Hollywoodu, kde v roce 1928 natočil dva filmy (DOBRODRUH – The Adventurer, 1928).

Po návratu do Evropy přišla nabídka z Německa, kde opět s Ivanem Mozžuchinem natočil drama MANOLESCU, KRÁL DOBRODRUHŮ (Manolescu – Der König der Hochstapler, 1929). V Německu se Turžanskij na nějakou dobu usadil, i když pracoval nadále i ve Francii, ve francouzské a německé verzi pořídil například adaptaci Rostandovy hry ORLÍK (L'aiglon/Der Herzog von Reichstadt, 1931). Z tehdejší Turžanského početné filmografie připomeňme drama NEZNÁMÝ ZPĚVÁK (Le chanteur inconnu, 1931), které sice v dobovém kontextu nijak nevyniká, ale zprostředkovalo mu setkání se začínající herečkou Simone Simon (1910-2005), která se časem stala filmovou hvězdou a také Turžanského životní partnerkou.

Se Simone Simon pak natočil film OČI ČERNÉ (Lex yeux noirs, 1935), mezitím ale pokračoval i v práci s manželkou Natalií Kovanko. Ta byla hlavní ženskou hrdinkou dobrodružného příběhu VOLHA V PLAMENECH (Volga en flammes, 1934) natočeném s finanční účastí pražské společnosti AB Barrandov a také s českými herci v menších rolích. Oficiální rozchod s Natalií Kovanko následoval až v roce 1937, bývalá manželka se nakonec vrátila do Sovětského svazu a zemřela v Kyjevě.

Francouzská kinematografie třicátých let našla zalíbení v nedávné ruské historii a adaptaci literárních předloh ruských klasiků. Viktor Turžanskij obohatil tento trend o umělecky ambiciózní projekty typu NOSTALGIE (1937) nebo LEŽ NINY PETROVNY (Le mensonge de Nina Petrovna, 1937) . Pro film adaptoval ale i práce světově uznávaných autorů jako byli Stefan Zweig (STRACH – La peur, 1936). Souběžně nadále točil v Německu, kde ostatně strávil i léta druhé světové války (KOLOTOČ ŽIVOTA – Liebesgeschichten, 1943), od roku 1936 byl trvale angažován společností UFA a v Německu nakonec našel zázemí.

V Německu později slevil ze svých uměleckých ambicí a točil průměrné filmy různých žánrů, často spolupracoval například s německou herečkou Brigitte Horney (1911-1988), po druhé světové válce žil v Mnichově. Na sklonku kariéry přijal pozvání do Itálie, kde na přelomu 50. a 60. let natočil několik snímků v žánru „sandálu a meče" (HERODES VELIKÝ – Erode il grande, 1959; KRÁLOVNA PRO CAESARA – Una regina per Cesare, 1962), znovu se ale v Itálii dostal i k látce s ruskými náměty (PLAVCI NA VOLZE – I battellieri del Volga, 1959; KOZÁCI – I cosacchi, 1960).

Viktor Turžanskij zemřel v Mnichově 13. srpna 1976 ve věku 85 let.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

1962 Regina per Cesare, Una
1961 Vítězství Michaila Strogova
1960 La Donna dei faraoni
Les Cosaques
1959 Erode il grande
I battellieri del Volga
1958 Herz ohne Gnade
Venere di Cheronea, La
1956 Beichtgeheimnis
1955 Die Toteninsel
Königswalzer
1954 Morgengrauen
1953 Arlette erobert Paris
Ehe für eine Nacht
Salto Mortale
1951 Mutter sein dagegen sehr
1950 Mann, der zweimal leben wollte, Der
Vom Teufel gejagt
1949 Der blaue Strohhut
Dreimal Komödie
1948 Si te hubieses casado conmigo
1944 Orient-Express
1943 Kolotoč života
Tonelli
1942 Die Goldene Brücke
1941 Illusion
1940 Die keusche Geliebte
Feinde
1939 Der Gouverneur
Eine Frau wie Du
1938 Geheimzeichen LB 17
Modrá liška
Verklungene Melodie
1937 Mensonge de Nina Petrovna, Le
Nostalgie
1936 Puits en flammes
Stadt Anatol
Vertige d'un soir
1935 Oči černé
Svět se točí kolem lásky
1934 The Battle
Volha v plamenech (francouzská verze)
1933 Bataille, La
Ordonnance, L'
1932 Hôtel des étudiants
1931 Aiglon, L'
Der Herzog von Reichstadt
Le chanteur inconnu
1929 Manolescu, Král dobrodruhů
1928 Tempest
The Adventurer
Wolga Wolga
1926 Carův kurýr
1925 Prince charmant, Le
1924 Ce cochon de Mori
Dame masquée, L
1923 Calvaire d'amour
Chant de l'amour triomphant, Le
1922 La riposte
Nuit de carnaval
Quinzième prélude de Chopin, Le
1921 Contes de mille et une nuits, Les
Ordonnance, L'
1919 Grekh i iskuplenie
Irene Negludov
1918 Bal Gospoděn
Obmanutaya Yeva
Rai bez Adama
Skertso diavola
Surogaty lyubvi
1917 Ostrov zabenya
Prazdnik nochi
Yvette
idi za mnoj
1916 Lyubov, shirokuyu, kak more vymestit ne mogut zhizni berega
1915 Braťja Karamazovy
Kak Kubyshkin stal kinoaktyorom
Lyubov pod maskoy
Po trupam k schastyu
Poymet kto lyubit
Skazka morya
Syn strany gde tsarstvo mraka
Velikij Magaraz
Zagrobnaya skitalitsa
Ženščina - vampir
1914 Simfoniya lyubvi i smerti

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace