Reklama

Reklama

Jayne County

Jayne County

nar. 13.07.1947 (76 let)
Dallas, Georgia, USA

Biografie

Americký transexuální zpěvák Wayne Rogers se narodil 13.července 1947 v Dallasu a je znám jako Wayne County, který se v průběhu let přejmoval na Jayne County. Kdo ví, jak by se odvíjely kariéry Davida Bowieho, Andy Warhola a známých průkopnických punkových kapel nebýt prvního transexuála na pódiu.

Jayne patří mezi první veřejné transexuály a její sexistické výstupy nejen na pódiu jsou dnes již legendární. Puritánská 60.léta Jayne stručně řečeno utlačovala, neměla tedy žádná práva ani zastání a vedla doslova boj. V interview po letech vzpomíná: ¨Tehdy to homosexuálové opravdu neměli lehké a procházet se na ulici v dámských šatech s makeupem se rovnalo sebevraždě¨. Z rodné Georgie odjíždí v roce 1967 do tolerantního a psychedelického New Yorku. Ikdyž Andy Warhol čerpal od Jayne inspiraci od halucinogeního Factory si držela spíše odstup a nechtěla zapadnout mezi ostatní můzy. ¨Jayne byla originální, první svého druhu, neokoukané unikum a znala svou cenu¨, vzpomínal po letech Warhol.

Později v roce 1969 si zahrála Jayne v divadelní hře Femme Fatale a roku 1972 založila protopunkovou hudební skupinu Queen Elizabeth, která však nestihla vydat žádné nahrávky a rozpadla se. Dva roky poté vznikla skupina Wayne County and the Backstreet Boys se kterou Jayne County nahrála tři písně pro kompilaci Max's Kansas City: New York New Wave. O proti Bowiemu podobnému stylu Jayne byla hrubá a to dav miloval. Dodnes se vedou spory, zda Ziggy Stardust některé motivy na alba a styl Jayne vykrádal, či ne. Každopádně Jayne údajně nepodstoupila operaci, aby se stala ženou, ale bere ženské hormony.

Její transexuální vzhled formoval během 70.let mnoho glamrockových kapel a své přívržence našla i v prepunkových řadách. V roce 1976 byly záznamy z koncertů této kontroverzní skupiny použity v dokumentárním filmu The Blank Generation (1976), jehož režiséry byli Amos Poe a český kytarista Ivan Král. Pohybovala se v hudebních stylech Glamrock, punkrock a bluesrock a měla vliv i na Ramones, Pattie Smith i Lou Reeda. Později vystupovala se známou skupinou Wayne County & the Electric Chairs.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama