Reklama

Reklama

Viv Albertine

Viv Albertine

nar. 01.12.1954 (69 let)
Sydney, New South Wales, Austrálie

Biografie

Anglická zpěvačka, kytaristka, herečka, režisérka a skladatelka Viviane Katrina Louise „Viv“ Albertine je nejvíce známá jako kytaristka punkové skupiny The Slits.

Viv se narodila švýcarské matce a korsickému otci. Vyrůstala v severním Londýně a navštěvovala komplexní školu v Muswell Hill. Když jí bylo 17 let byla zapsána na Hornsey School of Art. Po ukončení základního kurzu na Hornsey přešla do školy umění v Chelsea, kde studovala módní a textilní design. Během svého studia v roce 1976 zakládá se Sidem Viciousem ranou punkovou kapelu Flowers of Romance.

Viv rovněž patřila mezi první skalní fanoušky z punkového jádra kultovní kapely Sex Pistols a byla blízkou přítelkyní Micka Jonese i Joe Strummera z kapely The Clash. K Slits se jako kytaristka připojila poté, když odešla zakládající členka Kate Korus v roce 1977. Kapela The Clash dívčí kapele The Slits vzdává úctu ve své písni „Train in Vain“. Během 80. let má Viv úspěch s kapelou 49 Americans a je rovněž součástí uskupení New Age Steppers a hostovala i na debutovém albu kapely Flying Lizards.

Poté, co se Slits v roce 1982 rozpadli, začla Albertinová studovat film a zkoušet to jako televizní režisérka. Na přelomu 80. a 90. let pracovala s BBC a British Film Institute. Její první režisérské počiny byli sci-fi kraťasy Coping with Cupid (1991) s Donem Lettsem a Rachel's Dream (1992) s Kate Beckinsale. V následujících letech režírovala několik epizod televizní sci-fi série The Tomorrow People (1994) a Mysteries with Carol Vorderman (1997).

Její persona se objevila i v několika TV pořadech a ve více než tuctu hudebních dokumentů. Hlavní roli získala po boku Toma Hiddlestona v dramatu Exhibition (2013). Od roku 2009 úspěšně působí jako sólový umělec a spolupracovala s Thurstonem Moorem i Davidem Bowiem. Roku 2013 uváděla koncert „Siouxsie and the Banshees“ a v roce 2014 vydala knihu „Oděvy, oděvy, oděvy. Hudba, hudba, hudba. Kluci, kluci, kluci“. V roce 2017 má další účast v hudebním dokumentu, který nese název Here to Be Heard: The Story of the Slits (2017).

Epistemolog

Herečka

Režisérka

Filmy
1991

Coping with Cupid

Seriály
1992

The Tomorrow People

Krátkometrážní
1992

Rachel's Dream (TV film)

Účinkující

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno