Reklama

Reklama

Eduard Birke

Eduard Birke

nar. 24.08.1999 (24 let)
Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Eduard Birke se v dětství věnoval analogové fotografii a tvorbě amatérských animovaných filmů. Jeho zájem o kinematografii rostl a v době středoškolských studií se, ovlivněn zájmem o horor, záhady a tajemno, pokusil proniknout do sféry krátkometrážních filmů, a to snímkem LÉČEBNA - Porucha příjmu potravy, se kterým debutoval na festivalu českého amatérského hororu STUDNA v rámci akce CreepyCon.

Během bakalářského studia na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, kde se věnoval zejména psychologii, folkloru a dokumentárním filmům, vydal pod záštitou školy krátký snímek CREEPYPASTA V ČECHÁCH aneb internetové legendy s prvky hororu (2019), na kterém spolupracoval s etnologem a spoluautorem seriálu Černá sanitka (2008) Petrem Janečkem či internetovým tvůrcem Adamem Miklicou.

V roce 2020 se začal věnovat žánru true-crime s webovým seriálem Kdo je zabil? (2022) distribuovaným primárně na YouTube a internetových televizí Mall.TV a Stream.cz. Na pořadu pracoval primárně sám, nicméně v rámci spolupráce s internetovými televizemi se na produkci a distribuci podílel i s dramaturgem Jakubem Klingohrem či šéfproducentem Lukášem Záhořem.

V roce 2023 s kolegou Miklicou z Mall.TV a předešlé YouTubové tvorby spustili podcastově-dokumentární sérii Abeceda strachu (2023), která se věnuje temným tématům, kontroverzním kauzám, děsivé historii, konspiračním teoriím a zločinu.

Eduard "Brikule" Birke

Host

Pořady
2023

Abeceda strachu

2022

Kdo je zabil?

Režisér

Dokumentární
2019

CREEPYPASTA V ČECHÁCH aneb internetové legendy s prvky hororu (studentský film)

Krátkometrážní
2017

LÉČEBNA - Porucha příjmu potravy (amatérský film)

Herec

Krátkometrážní
2023

Terapie strachem: Matka (amatérský film)

Reklama

Reklama