Reklama

Reklama

Jiří Iliev

Jiří Iliev

nar. 21.09.1953 (71 let)
Brno, Československo

Biografie

Česko-bulharský pedagog, grafik, literární pracovník, knihovník a archivář.

V roce 1978 absolvoval na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně (nyní Masarykova univerzita) v Brně obory český jazyk-výtvarná výchova. Grafikami a kresbami se účastnil kolektivních i samostatných výstav doma i v zahraničí (Belgie, Itálie, Francie). V roce 1980 složil na této fakultě rigorózní zkoušku (PhDr.)

Působil jako pedagog v Ústavu literatury pro mládež na Pedagogické fakultě UJEP (Masarykovy univerzity), byl knihovníkem a archivářem mimo jiné na Vysokém učení technickém v Brně.

Spolupracoval s režisérem Kubou Jurečkem na dokumentárních filmech Camarada „Chara“ (1985) a Co prožili (1987). K tématům měl blízko z rodinného zázemí – jeho otec Ing. Tsoniu Georgiev Iliev se účastnil bulharského protifašistického odboje a autorovi dědové byli vojáky za 1. světové války, ve které byli oba těžce raněni.

Fotografiemi se podílel na dokumentárním filmu katalánského režiséra a scenáristy Arkaitze Basterry Život a film - Labyrintové životopisy Vojtěcha Jasného (2009). Od roku 2016 si užíval důchodu.

Jiří Iliev

Scenárista

Dokumentární
1987

Co prožili (TV film)

1985

Camarada „Chara“ (TV film)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno