Reklama

Reklama

Anna Tomsová

Anna Tomsová

nar. 1966

Biografie

Kdo viděl, byť někdy dávno, třeba hned při uvedení do kin, český poetický film Dobré světlo (1986), tomu, kromě Karla Heřmánka v roli fotografa Viktora, určitě utkvěla v paměti i postava Aranky, nespoutaně živočišné romské dívky s křehkou a čistou duší. Mimo jiné i kvůli scéně, kdy Viktor Aranku fotí, jak tančí nahá lesem, jako nějaká divoká lesní žínka. Člověk měl hned chuť praštit s prací v kanceláři a začít místo toho také fotit akty!

Anna Tomsová (narozena 1966) je civilní příjmením Šalátová (její umělecké jméno Tomsová bylo uvedeno v titulcích filmu). Bohužel tímto filmem nenastartovala svou hereckou kariéru a zůstalo jen u tohoto jednoho jejího setkání se stříbrným plátnem. Jedna šance tu však přece jen byla. A ne ledajaká. Ještě v témže roce, kdy hrála v Dobrém světle, dostala nabídku na menší roli ve filmu Smrt krásných srnců, kde by se opět potkala před kamerou s Karlem Heřmánkem. Její život se však měl ubírat jiným směrem, než do světa filmu. V tu dobu byla totiž již těhotná a čekala své první dítě - dceru Kateřinu. V rozhovoru pro Blesk (poskytnutém v roce 2006) na tehdejší dobu, kdy vyhrávala různé pěvecké soutěže, vzpomíná takto: „Chtěla jsem hlavně zpívat. Byla jsem na stejné startovní čáře jako Lucie Bílá. Věděli o mně Petr Hannig i Karel Vágner". Nestála však o kariéru přes postel. "V té době to tak často bylo. Tenkrát jsem byla mladá a toužila jsem po lásce. Kariéru jsme nechtěla dělat za každou cenu," říká. Na její budování nakonec nebyl ani čas. Do života přišly další děti. Se svým dnešním životem je ale spokojená. Založila uměleckou agenturu, dodává kulturní programy na klíč - a hlavně zpívá. "Jsem barová zpěvačka. Zpívání je můj život. Chci zpívat dokud neumřu," vyznává se. Vzhledem k tomu, že se v Chomutově již mnoho let úspěšně živí svým zpěvem, nezbývá nám než zalitovat, že jsme vlastně v Dobrém světle neměli možnost uslyšet její hlas, jakkoli Táňa Medvecká při jejím předabování odvedla samozřejmě skvělou práci.

Na svoji jedinou filmovou roli dnes Anna Tomsová vzpomíná jako na nevšední zážitek. "Před pár lety hrál Karel Heřmánek v divadle v Mostě. Sedla jsem si s dětmi do první řady. Za chvíli mě poznal a pak hrál jakoby jen pro nás. Potom nás pozval do své herecké šatny. Dlouho jsme si povídali."

„Aranka" dnes žije v Jirkově a má tři děti. Dva syny - Josefa a Jirku, a nejstarší dceru Kateřinu. Ta zdědila matčin hudební sluch i hlas a zpívala s (dnes již neaktivní) rockovou dívčí kapelou Gazely, která v r. 2006 vydala stejně se nazývající album.

Pavel "Omnibus" Dubový

Herečka

Filmy
1985

Dobré světlo

Host

Pořady
2001

Lexikon

Reklama

Reklama