foto

Martin Búřil

  • nar. 1980

Biografie

Martin Búřil (1980) absolvoval brněnskou FaVU a poté studoval na katedře animace pražské FAMU. V roce 2004 – 2006 inicioval a organizoval projekt CIRKUS UMĚNÍ, který konfrontoval současné mladé umění s venkovem a pohraničím. Je autorem několika krátkých animovaných filmů, krom animace se věnuje také tvorbě instalací a multimediálních projektů. Spolupracuje na divadelně multimediálním projektu AUTOBUF a na dalších projektech pražské nezávislé divadelní scény(Buchty a Loutky, Handa Gote, Nanohach). Organizuje klubové přednáškové večery o současné animaci a animovaných filmech. Jeho častým uměleckým partnerem je animátor Zdeněk Durdil. Jejich poslední AV instalace poprvé uvedena na PAFu v Olomouci v roce 2010 je specifickou apropriací jedné nedávné multimediální projekce - Opičí král, na kterém oba tvůrci spolupracovali. Jedná se o tzv. bezzdrojové animace, které vznikly při práci na náročné instalaci, inspirované knižními ilustracemi Zdeňka Sklenáře k legendě o Opičím králi.
V roce 2012 začíná spolupráce s VJ KOLOUCHEM, Projekt LAPUTOIDY, film BUBI, hudební klip pro uskupení MILANESE a pro slovenského hudebníka PJONIHO.

Střihačská filmografie

Filmy

2012 Pandy (studentský film)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Kouzlo zapomětlivosti
2011 Ceny Paměti národa
Monoscope no. 3
Monoskop no. 1
Monoskop no. 2
2010 Opičí král
2008 Stav bez tíže (studentský film)
2007 Kouzelník
2006 Úděl
2004 Uprostřed zrcadla

Dokumentární

2018 Sousedi (příběh Rudolfa Bělohoubka)

Hudební videoklipy

2012 Pjoni: Chasm (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

2008 Stav bez tíže (studentský film)

Kameramanská filmografie

TV seriály

2016 Špekáček a Feferonka - Příběhy z lednice (TV seriál)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce