Reklama

Reklama

Bruno Decharme

Bruno Decharme

nar. 01.12.1951 (72 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Bruno Decharme je zakladatelem asociace abcd. Tento francouzský sběratel, jenž studoval dějiny umění a filozofii na pařížské Sorboně, se před více než třiceti lety zaměřil na umělecká díla neškolených autorů, jež se často pohybují na okraji společnosti. Jeho první setkání s art brut proběhlo ve švýcarském Lausanne roku 1977, kde se setkal se sbírkou, kterou městu věnoval Jean Dubuffet.

Bruno Decharme vytvořil obdivuhodně rozsáhlou sbírku, jež čítá více jak tři a půl tisíc děl od téměř třista umělců a její významnost s etak počítá ve světovém měřítku. Prvním článkem budoucí rozsáhlé sbírky se stala roku 1978 kresba Adolfa Wölfliho, ke které brzy přibyla další díla. Decharme se prvně zaměřil na díla známější autorů a později se jal objevovat nové, často zahraniční tvůrce. Kromě sbírky děl se věnuje i natáčení krátkých portrétů jednotlivých autorů.

Roku 1999 založil asociaci abcd (art brut connaissance & diffusion), díky níž byla sbírka zpřístupněna veřejnosti. Sídlo aso ciace je v Paříži, kde ji řídí Barbara Šafářová. Pracoviště je zodpovědné za semináře, publikační činnost, produkci filmů a uskutečňování výstav.

Roku 2015 se v Praze uskutečnila výstava nazvaná Art brut live, sestávající ze sbírky ABCD Bruna Decharmea a fotografií Maria Del Curtoa.

Geriel

Režisér

Dokumentární
2010

Rouge ciel

2003

Aleksandr Pavlovich Lobanov

Herec

Dokumentární
2019

Art & Mind

Reklama

Reklama