foto

Yasemin Şamdereli

  • nar. 1973
    Dortmund, Německo

Biografie

Yasemin Samdereliová (1973, Dortmund, Německo) je absolventkou Mnichovské televizní a filmové akademie. Již jako dvacetiletá dívka působila v roli asistentky režie, scenáristky a režisérky, další zkušenosti sbírala coby asistentka při natáčení mezinárodních koprodukcí pod taktovkou Jackieho Chana, Teddyho Chana a Stanleyho Tonga. V její filmografii nalezneme celou řadu multikulturních projektů, od televizních snímků Alles Getürkt či Ich Chefe, Du Nix, pod kterými je podepsána jako režisérka, až po seriál Turečtina pro začátečníky (Türkisch für Anfänger), na němž se podílela coby spoluscenáristka. Její režijní debut na poli celovečerního filmu, rodinná komedie Almanya - vítejte v Německu, napsaný ve spolupráci s mladší sestrou Nesrin, slavil v domácím prostředí nesmírný úspěch, když se pětkrát za sebou umístil na první příčce žebříčku německých klubových kin a od německé filmové akademie obdržel ceny za nejlepší film a za nejlepší scénář.

46. MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Filmy

2011 Almanya - vítejte v Německu
2007 Ich Chef du nix (TV film)
2004 Sextasy
2002 Alles getürkt! (TV film)
1996 Kreuz & quer

Dokumentární

2018 Die Nacht der Nächte

Scenáristická filmografie

Filmy

2011 Almanya - vítejte v Německu
2004 Sextasy

Dokumentární

2018 Die Nacht der Nächte

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace