Reklama

Reklama

Hans Jürgen (Jason) Pohland

Hans Jürgen (Jason) Pohland

nar. 04.12.1934 (89 let)
Berlín, Německá říše

Biografie

Hansjürgen Pohland se narodil 4. prosince 1939 v Berlíně. Proslavil se na sklonku 50. let několika krátkými filmy, které mu zajistily pozvánky na festivaly i filmové ceny. Celovečerní debut přišel roku 1961 se snímkem TOBBY. O rok později se Pohland stal jedním z prvních signatářů slavného Oberhausenského manifestu a po celá 60. léta pak patřil k vůdčím osobnostem Nového německého filmu.

Jeho největším úspěchem zůstává filmový přepis novely Güntera Grasse KATZ UND MAUS (1966). Na něj se mu v pozdějších letech nepodařilo navázat a v roli režiséra realizoval už jen několik málo filmů. Jeho hlavním zájmem zůstala produkce, které se úspěšně věnoval už v průběhu 60. let. Stál například za centrálním snímkem oberhausenské generace DAS BROT DER FRÜHEN JAHRE (1962) Herberta Veselyho.

Hansjürgen Pohland, známý také jako Jason Pohland, žil střídavě v Německu a ve Francii. Jeho posledním režisérským i producentským počinem zůstane symbolicky dokument mapující pět dekád od podepsání Oberhausenského manifestu DIE REBELLEN VON OBERHAUSEN (2014), který bude v premiéře uveden na filmovém festivalu v Mnichově. Pohland zemřel v průběhu konání festivalu v Cannes 17. května 2014 po koupeli ve Středozemním moři ve věku 79 let.

Matouš "mashna" Hájek

Režisér

Producent

Scenárista

Dokumentární
2012

Die Rebellen von Oberhausen (TV film)

1961

Tobby

Krátkometrážní
1959

Ein Gesetz will helfen

1956

Kleine Welt in großer Stadt

Kameraman

Reklama

Reklama