Reklama

Reklama

Marta Abba

Marta Abba

nar. 25.06.1900
Milano, Lombardie, Itálie

zem. 24.06.1988 (87 let)
Milano, Lombardie, Itálie

Biografie

25.6.1900 se v Itálii v Miláně narodila Marta Abba. Divadlo hrála již od mládí a byla hlavně herečkou divadelní. V roce 1930 dokonce založila vlastní divadelní společnost. Ve filmu se objevila opravdu minimálně. První film byl IL CASO HALLER v roce 1933 v režii Alessandra Blasettiho, kde se po jejím boku mimo jiné objevila i její o šest let mladší sestra Celestine Abba. Následně přišla hlavní role v roce 1934 v historickém filmu TERESA CONFALONIERI, který si získal ocenění na filmovém festivalu v Benátkách. Tento snímek měl 28.2.1937 svou premiéru i v USA pod názvem LOYALTY OF LOVE.

V divadle spolupracovala s významnými režiséry jako byli například Rakušan Max Reinhardt či Ital Guido Salvini. V povědomí široké veřejnosti zůstává Marta Abba zejména jako protagonistka mnoha divadelních her slavného italského dramatika (vítěze Nobelovy ceny) Luigiho Pirandella. Ač byl Luigi Pirandello o 33 let starší, byla pro něj nejen inspirací a hlavní hereckou hvězdou, ale také až do jeho smrti v roce 1936 jeho milenkou.

Marta Abba ovládala plynně angličtinu a po Pirandellově smrti odcestovala do Spojených států, kde byla úspěšná i na Broadwayi. Její divadelní debut na Broadwayi byl ve hře TOVARICH s Johny Hallidayem v Plymouth Theatre, v roli velkovévodkyně Tatiany Petrovny. V Americe se provdala a žila v Clevelandu. Po rozvodu se svým manželem (Severance Allen Millikin) v roce 1952 „balí kufry“ a vrací se zpět do Itálie.

Po odmlce se vrátila na divadelní prkna a znovu se stala hvězdou Pirandellových her. V italštině vydala svou autobiografii La mia vita di attrice (Můj život herečky). Z důvodu parézy byla léta upoutána na invalidní vozík a pouhý den před svými 88. narozeninami, tedy 24.6.1988 zemřela v Miláně na krvácení do mozku.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herečka

Reklama

Reklama