Reklama

Reklama

Beatrice Mancini

Beatrice Mancini

nar. 07.12.1917
Řím, Lazio, Itálie

zem. 01.03.1987 (69 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Italská herečka Beatrice Mancini měla ambice stát se velkou filmovou hvězdou, měla ale smůlu na stereotypní role, takže její krásná tvář vymizela z povědomí diváků již s koncem druhé světové války. Pocházela z Říma a své vlastní jméno Bice Mancinotti později upravila do lépe znějícího uměleckého pseudonymu Beatrice Mancini. Jako mladá dívka propadla počátkem třicátých let okouzlení filmem a navštěvovala četné konkurzy. V sedmnácti letech nakonec uspěla a byla obsazena do velké role filmu PÍSEŇ ZEMĚ (Il cantico della terra, 1935), který je však dnes i v Itálii prakticky neznámý.

V roce 1937 začala Beatrice Mancini studovat herectví na Národní akademii múzických umění v Římě, krátce nato ji zviditelnila role přítelkyně jednoho z hlavních hrdinů ve válečném filmu HRDINNÝ PILOT (Luciano Serra pilota, 1938), který byl v roce 1938 na festivalu v Benátkách oceněn nejvyšší trofejí, Mussoliniho pohárem. V témže roce se pak mihla i v historickém filmu SOUBOJ NÁRODŮ (Ettore Fieramosca, 1938).

Počátkem čtyřicátých let se Beatrice Mancini spolu s dalšími studenty divadelní akademie zúčastnila úspěšného turné po Itálii, tehdy se také stala vytíženou filmovou herečkou. Středně velké role hrála v historických životopisných příbězích (CARAVAGGIO – Caravaggio, il pittore maledetto, 1941; RITA DI CASCIA, 1942) i v dramatech ze současnosti (VLAK ČERVENÉHO KŘÍŽE – Il treno crociato, 1943; TŘIKRÁT ROZVEDENÁ - L′uomo del romanzo, 1943), některé její filmy byly tehdy uvedeny i v českých protektorátních kinech. Jejím údělem se staly postavy slušně vychovaných dívek s příkladným charakterem, v této poloze ovšem neměla šanci prokázat své herecké schopnosti.

Poválečný nástup neorealismu a odklon od dosavadní fašistické produkce i s jejími hvězdami zlikvidoval po roce 1945 kariéru řady dosud populárních hereček, což se týkalo i Beatrice Mancini. Ta po válce vstoupila do divadelní společnosti Umberta Melnatiho a před kameru se dostala až po osmi letech v několika menších rolích. Větší příležitosti jí přineslo až válečné drama NEPLAČ, KRÁSKO (Bella non piangere, 1955) a příběh z prostředí parašutistů BLESKOVÁ DIVIZE (Divisione Folgore, 1955). V pouhých čtyřiceti letech uzavřela svou filmografii epizodní rolí jeptišky v komedii LÁSKA A MALÉRY (Amore e guai, 1958).

Krátce po své poslední roli ve filmu opustila i divadlo a počátkem šedesátých let odešla do soukromí. Zemřela v Římě 1. března 1987 ve věku 69 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama