Reklama

Reklama

Denise Gence

Denise Gence

nar. 08.03.1924
Paříž, Île de France, Francie

zem. 29.09.2011 (87 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Denise Gence se ve filmu vyskytovala jen výjimečně, čtyřicet let ale patřila k oporám nejvýznamnějšího francouzského divadla, Comédie Française. Narodila se v Paříži jako Denise Martin, za druhé světové války začala studovat uměleckoprůmyslovou školu, v roce 1943 se ale rozhodla k přestupu na konzervatoř, kde studovala herectví pod vedením významné herečky Beatrix Dusanne.

Konzervatoř dokončila v roce 1946 a díky výborným studijním výsledkům dostala okamžitě angažmá v Comédie Française a na tomto prestižním jevišti setrvala čtyři desítky let. Poprvé se divákům představila v Molièrově komedii Lékařem proti své vůli, pod vedením významných divadelních režisérů pak odehrála desítky velkých rolí v klasickém francouzském repertoáru (Zdravý nemocný, Cyrano z Bergeracu, Ruy Blas), příležitostně i v díle světových autorů (například Pirandellova hra Šest postav hledá autora).

Před filmovou kamerou debutovala až koncem padesátých let, v menší roli ji diváci mohli vidět po boku Gérarda Philipa ve filmu POD POKLIČKOU (Pot-bouille, 1957), o rok později hrála s další hvězdou, Jeanem Maraisem, ve filmu KAŽDÝ DEN MÁ SVÉ TAJEMSTVÍ (Chaque jour a son secret, 1958). Její další vstupy před kameru se odehrávaly v rámci adaptací osvědčených divadelních nebo literárních předloh, častěji to bylo v televizi, ale i ve filmu (FIGAROVA SVATBA – Le mariage de Figaro, 1959), během šedesátých let se zúčastnila i několika tehdy oblíbených povídkových projektů.

Teprve v závěru šedesátých let začala Denise Gence hrát divadlo i mimo Comédie Française, pohostinsky vystoupila na několika scénách ve Francii, například v Nice nebo Angers, několikrát se s ní diváci mohli setkat na legendárním divadelním festivalu v Avignonu. Před filmovou kamerou stála na delší dobu naposledy v adaptaci Stendhalova nedokončeného románu LAMIEL (1967), z její pozdější filmografie můžeme připomenout STUDENÝ BUFET (Buffet froid, 1979). Na jevišti znovu po letech excelovala v Molièrově Lakomci nebo nově ve Feydeauově Dámě od Maxima.

Po čtyřiceti letech opustila v roce 1986 stálé angažmá v Comédie Française, zůstala ale čestnou členkou divadla. Častěji pak vystupovala na festivalu v Avignonu, několik let na různých scénách sklízela úspěch s představením Šťastné dny od Samuela Becketta. Za tuto hru byla také v roce 1993 nominována na prestižní Molièrovu cenu, kterou předtím v roce 1990 získala za Bernhardovu hru Před cílem. Ve filmu hrála naposledy v roce 1985 (SATÉNOVÝ STŘEVÍČEK – Le soulier de satin, 1985), později se ještě několikrát objevila v televizi.

Denise Gence zemřela v Paříži 29. září 2011 ve věku 87 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Reklama

Reklama