Reklama

Reklama

Vsevolod Šestakov

Vsevolod Šestakov

nar. 15.07.1927
Moskva, Rusko, Sovětský svaz

zem. 29.04.2011 (83 let)
Moskva, Rusko

Biografie

Vsevolod Michajlovič Šestakov po dokončení střední školy nastoupil ještě v průběhu Velké vlastenecké války v roce 1944 na vysokou školu. Vybral si geologii a o pět let později absolvoval s výtečným hodnocením v oboru hydrologie. Neodešel do praxe, celý život se věnoval vědě a výzkumu. Stal se předním odborníkem na hydrodynamiku, věnoval se i melioracím atd. V hodnosti profesora (od r. 1967) vedl dlouhodobě katedru hydrologie MGU, byl členem Akademie věd a dalších společností.

Vědecká činnost, ani vysoké funkce mu nicméně nebránily v celoživotní lásce k umění. Jeho divadelní činnost je svázána především se Studentským divadlem Moskevské státní univerzity. Byl dokonce obsazen do hlavní mužské role v úplně první hře souboru. Jeho členem zůstal více než 20 let, ale v 80. letech ještě s dalšími kolegy přešel do divadla Marka Rozovského „U Nikitskich vorot“. Stejně jako ve Studentském divadle MGU i zde sehrál mnoho nezapomenutelných rolí.

V jeho filmografii napočítáme od roku 1967 třináct filmů včetně tří, kde představoval hlavního hrdinu. Vzhledem k jeho hlavnímu oboru není asi překvapující, že v těchto filmech hrál profesora matematiky (Matematik i čjort), kvantového fyzika (Fizika v polovině děsjatovo) a ještě jednoho profesora (Eto pravyj, levyj mir). I v ostatních filmech byl především představitelem intelektuálů a pracující inteligence.

V době, kdy hrál ve Studentském divadle, se seznámil během společného představení s Ijou Savvinovou a zprvu kolegiální vztah skončil sňatkem. Toto manželství nebylo příliš šťastné, o osm let mladší ženě se narodil nevyléčitelně nemocný syn, trápily ji psychické potíže a nakonec se po šestnácti letech rozvedli.

chamonix

Herec

Filmy
1986

Poputčik

1981

Nebezpečný věk (TV film)

1979

Osennyaya istoriya (TV film)

1970

Serdce Rossii

1969

Šlechtické hnízdo

1968

Oni živut rjadom

Seriály
1982

Professija - sledovatěl

1976

Dni chirurga Miškina

Krátkometrážní
1972

Matematik i čjort

Reklama

Reklama