Reklama

Reklama

Viktor Sadovskij

Viktor Sadovskij

nar. 26.12.1922
Petrograd, Rusko, Sovětský svaz

zem. 12.11.1997 (74 let)
Sankt-Petěrburg, Rusko

Biografie

Viktor Sadovskij se narodil ve městě na Něvě a svému rodnému městu zůstal věrný po celý život. V devatenácti letech nastoupil do Lenfilmu, kde se zprvu podílel jen na tvorbě reklam a krátkých skečů. V době blokády Leningradu byl povolán k protiletadlové obraně, i v armádě však pokračoval ve své profesi jako frontový kinotechnik. Byl nositelem dvou válečných medailí.

Na přelomu 50. a 60. let studoval na fakultě režie moskevského GITIS, což bylo poprvé a naposledy, kdy se v jeho biografii objevuje jiné místo než milovaný Leningrad. Vlastní tvorbu zahájil v r. 1960 krátkometrážním Poběditěljem. Už zde ve své první práci se věnoval sportu a psychologii sportovce. Šlo také o jediný film, ke kterému si nenapsal scénář, na všech svých dalších pracích se podílel jako režisér i scenárista. Absolvoval v r. 1962 a v tomto roce je podepsán i pod jediným filmem, který se netýká sportu, pod dokumentem Kino i vremja. Byl to autor výhradně sportovních snímků, nicméně v nich často hrála významnou, ba dokonce hlavní roli také zvířata (např. delfín v Sopernicích, či kůň ve filmu Děvuška i Grand).

Přátelé Sadovského vzpomínají, že měl encyklopedické znalosti ruských dějin a tajný sen natočit historický film, nicméně to se mu už nepodařilo a ve věku 74 let zemřel ve svém rodném městě, které jen za dobu jeho života neslo už třetí jméno.

chamonix

Režisér

Scenárista

Reklama

Reklama