foto

Pierre Jourdan

  • nar. 21.9.1922
    Cannes, Francie
  • zem. 16.8.2007 (84 let)
    Fleurines, Francie

Biografie

Pierre Jourdan proslul především jako operní režisér, některá stěžejní operní díla převedl i na filmové plátno, u televize a filmu vystřídal také další profese, v mládí ale začínal jako herec a oblíbený představitel romantických milovníků. Narodil se v Cannes do dobře situované rodiny, jeho rodiče byli majiteli několika luxusních hotelů na Riviéře. K filmu se dostal díky svému staršímu bratrovi Louisu Jourdanovi (*1919), který se herectví věnoval již od konce 30. let.

Ve třech filmech z roku 1942 hrál Pierre Jourdan vedlejší role, až postava studenta, který rozšíří fámu, že je synem slavné herečky, jej uvedla do širšího povědomí, i když film LUKRÉCIE (Lucrece, 1943) neměl očekávaný úspěch. Po válce jej dvěma velkými rolemi pověřil režisér René Le Hénaff (PAN DE FALINDOR - Monsieur de Falindor, 1947; LEONTININI MUŽI - Les maris de Léontine, 1947). Teprve v 50. letech začal hrát i divadlo, častěji vystupoval na scéně Théâtre des Célestins. V menší roli hraběte Altamiry se objevil ve slavném přepisu Stendhalova románu ČERVENÝ A ČERNÝ (Le rouge et le noir, 1954).

Kromě herectví se Pierre Jourdan v oblasti umění vydal i jinými cestami a po druhé světové válkce pomáhal zakládat tradici Mezinárodního hudebního festivalu v Aix-en-Provence. Podíl na chodu každého ročníku této významné kulturní akce přivedl Pierra Jourdana k režii oper, poprvé ale režíroval film. Šlo o filmovou verzi slavné divadelní hry FEDRA (Phèdre, 1968) v hlavní roli s Marií Bell, která předtím v tomto kusu excelovala na jevišti. Během následující dekády pak pro film připravil několik významných oper (TRUBADÚR - Le trouvère, 1972; TRISTAN A ISOLDA - Tristan und Isolde, 1974; AIDA, 1977; FIDELIO, 1979). Častěji ale opery režíroval hlavně v divadle, v 80. letech pak jejich adaptace připravoval pro televizi.

Hudební festival v Aix dominoval jeho aktivitám každé léto až do roku 1986, kdy od další účasti na něm upustil. O dva roky později ale založil hudební divadlo Théâtre Français de la Musique, které našlo působiště v Compiègne. Tady se Pierre Jourdan soustředil na uvádění dosud málo známých oper a poskytoval prostor pro mladé talentované umělce. Operní představení znovu upravoval i pro televizi, některé z nich byly uvedeny i u nás (MILOVANÝ JINDŘICH VIII. - Henry VIII, 1991). Ještě v sezóně 2003-2004 prezentoval své realizace oper například v Londýně, vzhledem k pokročilému věku se ale postupně stahoval do soukromí. Zemřel v malém městečku Fleurines nedaleko Paříže 16. srpna 2007.

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

2005 Noé (divadelní záznam)
1999 Pélleas et Melisande (TV film)
1997 Noces de Figaro, Le (TV film)
1996 Médée (TV film)
1995 La colombe (TV film)
1994 Le songe d'une nuit d'été
1991 Henry VIII.
Légende de Joseph en Égypte, La (TV film)
1990 Manon Lescaut (TV film)
1979 Fidelio
1977 Aida
1974 Norma
1972 Trouvère, Le
1968 Phèdre

Scenáristická filmografie

Filmy

1995 La colombe (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace