Reklama

Reklama

John Lutz

John Lutz

nar. 11.09.1939 (84 let)
Dallas, Texas, USA

Biografie

Na spisovatelskou dráhu Johna Lutze  zcela nevědomky přivedl Ray Bradbury, který ho oslovil povídkou Zahřmění. To tehdy třináctiletého Johna Lutze tak inspirovalo, že začal s psaním. Trvalo nějaký rok, než vydal svou první povídku, ale stalo se. Událo se  v roce 1966 v Alfred Hitchcock ' Mystery Magazine. Na kontě má přes 250 povídek a více než 40 knih. Jako dospělý se se svým vzorem setkal a přiznává, že to pro něj byl nezapomenutelný zážitek. S manželkou Barbarou žije střídavě v St' Louis a v Sarasotě na Floridě.

John Lutz je vícenásobným držitelem cen Edgara a Shamusu. Mezi, kritiky, spisovateli a svými čtenáři je oblíbený pro svůj velmi napínavý styl vyprávění. Je mistrem podání mrazivého thrilleru a vydal světový bestseller Noční pavouk ( The Night Spider 2003 ). Kniha u nás byla vydána v roce 2006 a pro velký úspěch dotisk 2013.

Úspěch zaznamenala i další kniha, která se dočkala zfilmování. Spolubydlící ( Single White Female  1992 ) byla ve stejném roce vydána i natočena. V hlavní roli Bridget Fonda jako Allie. Knižní podoba byla úspěšnější. John Lutz má jistě silnější témata k zfilmování, ale to může být subjektivní názor. Zfilmována byla i kniha Exmanželka ( The Ex ) a to rok po jejím vydání 1996, u nás knižně vydaná v roce 2007. Tak trochu o tom, když se bývalá manželka rozhodne, že už dál nechce být ta ex-manželka.

Velmi oblíbená série Frank Quinn : Na zabití, Noční vraždy, Potřeba zabíjet, Temnější než noc, Mistr X, Série, Pulz, Zvrat, Šílenství.

Liesel

Spisovatel

Filmy
1996

Vražedná přítažlivost - kniha

1992

Spolubydlící - kniha

Reklama

Reklama