Reklama

Reklama

Carlettina

Carlettina

nar. 13.07.1932 (91 let)
Athény, Řecko

Biografie

Dětská herečka Carlettina hrála za druhé světové války v pěti francouzských filmech, záři reflektorů ale opustila již ve dvanácti letech. Narodila se v Athénách jako Elena Carboni a pocházela z cirkusové rodiny (cirkus Carboni dodnes existuje). Od dětství vystupovala v manéži, zvláště ve spolupráci se svou starší sestrou, později známou herečkou Louise Carletti (1922-2002). Louise se již koncem 30. let stala vyhledávanou filmovou herečkou a před kamery krátce nato přivedla i svou mladší sestru, která byla uváděna pod pseudonymem Carlettina.

Poprvé spolu hrály v rodinném dramatu Jeana Delannoye ČERNÝ DÉMANT (Le diamant noir, 1941). Louise Carletti tady hrála dívku Noru s problematickým vztahem k otci, Carlettina se objevila v retrospektivních sekvencích jako Nora v dětském věku. O rok později hrála Carlettina jednu z hlavních rolí v sentimentální komedii STRÁŽNÝ ANDĚL (L'ange gardien, 1942) po boku Luciena Barouxe. Ke spolupráci ji pak přizval slavný režisér Sacha Guitry a v historickém filmu PODIVUHODNÉ OSUDY DESIRÉE CLARY (Le destin fabuleux de Desirée Clary, 1942) ztvárnila opět titulní hrdinku v dětském věku (dospělou Desirée hrála slavná Gaby Morlay, s níž v té době častěji točila Carlettina starší sestra Louise).

Další velkou roli dívky Pitou se špatnými školními výsledky hrála Carlettina v melodramatickém příběhu z venkova TAJNOSTI (Secrets, 1943) v režii slavného herce Pierra Blanchara. Svůj poslední film natočila těsně před koncem války a hrála v něm dospívající dívku, která po smrti matky přebírá starost o domácnost (ZRNO VE VĚTRU - Graine au vent, 1944). V roce 1944 pak svět filmu opustila a o jejích dalších osudech dostupné zdroje mlčí.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama