foto

Ladislav Matějka

  • nar. 21.5.1938
    Zlín, Československo
  • zem. 16.3.2002 (63 let)
    Ostrava, Česko

Biografie

Ladislav Matějka byl uznávaným českým hudebním skladatelem a dirigentem. Absolvoval obory kontrabas a dirigentství na konzervatoři v Kroměříži. Ve studiu dirigentství následně pokračoval na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V téže době měl možnost navštěvovat též soukromé hodiny kompozice u slovenského skladatele Eugena Suchoně.

Po dokončení studia nastoupil jako korepetitor a asistent dirigenta opery v Divadle Jozefa Gregora Tajovského v Banské Bystrici. Od začátku roku 1968 až do své smrti pracoval ve Státním divadle Ostrava a to nejprve jako korepetitor baletu, poté dirigent operety (od roku 1970) a v letech 1987–92 jako dirigent opery.

Ladislav Matějka se věnoval rovněž skládání hudby pro divadlo, rozhlas a televizi. Jeho hudba se objevuje zejména v televizní tvorbě režiséra Aloise Müllera (např. televizní inscenace HerecPlamen a dým a televizní seriály Stavy rachotí  Černá země a Ostrov jistoty). Z jeho další skladatelské tvorby stojí za zmínku hudební cyklus „Pletky“, jehož název byl převzat se stejnojmenné básnické sbírky slezského spisovatele Frana Směj a zejména pak opera „Broučci“ podle knihy Jana Karafiáta, která byla roku 1995 uvedena Operním studiem Národního divadla Moravskoslezského. Tato inscenace získala na Festivalu českého hudebního divadla v Praze cenu Libuška.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

1988 Herec (TV film)
1987 Máme se rádi (TV film)
1985 Tvář za oknem (TV film)
1984 ...a mnoho štěstí v osobním životě (TV film)
1983 Plamen a dým aneb Tajné lásky a veřejné omyly poštovního úředníka v. v. (TV film)
Sólo (TV film)

TV seriály

1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1985 Černá země (TV seriál)
1983 Stavy rachotí (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky