foto

Ladislav Matějka

  • nar. 21.5.1938
    Zlín, Československo
  • zem. 16.3.2002 (63 let)
    Ostrava, Česko

Biografie

Ladislav Matějka byl uznávaným českým hudebním skladatelem a dirigentem. Absolvoval obory kontrabas a dirigentství na konzervatoři v Kroměříži. Ve studiu dirigentství následně pokračoval na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V téže době měl možnost navštěvovat též soukromé hodiny kompozice u slovenského skladatele Eugena Suchoně.

Po dokončení studia nastoupil jako korepetitor a asistent dirigenta opery v Divadle Jozefa Gregora Tajovského v Banské Bystrici. Od začátku roku 1968 až do své smrti pracoval ve Státním divadle Ostrava a to nejprve jako korepetitor baletu, poté dirigent operety (od roku 1970) a v letech 1987–92 jako dirigent opery.

Ladislav Matějka se věnoval rovněž skládání hudby pro divadlo, rozhlas a televizi. Jeho hudba se objevuje zejména v televizní tvorbě režiséra Aloise Müllera (např. televizní inscenace HerecPlamen a dým a televizní seriály Stavy rachotí  Černá země a Ostrov jistoty). Z jeho další skladatelské tvorby stojí za zmínku hudební cyklus „Pletky“, jehož název byl převzat se stejnojmenné básnické sbírky slezského spisovatele Frana Směj a zejména pak opera „Broučci“ podle knihy Jana Karafiáta, která byla roku 1995 uvedena Operním studiem Národního divadla Moravskoslezského. Tato inscenace získala na Festivalu českého hudebního divadla v Praze cenu Libuška.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

1988 Herec (TV film)
1987 Agras 01 (TV film)
Máme se rádi (TV film)
1985 Tvář za oknem (TV film)
1984 ...a mnoho štěstí v osobním životě (TV film)
1983 Plamen a dým aneb Tajné lásky a veřejné omyly poštovního úředníka v. v. (TV film)
Sólo (TV film)

TV seriály

1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1985 Černá země (TV seriál)
1983 Stavy rachotí (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky