Reklama

Reklama

Jeremy Soule

Jeremy Soule

nar. 19.12.1975 (48 let)
Koekuk, Iowa, USA

Biografie

Jeremy Soule se narodil ve městě Keokuk v Iowě matce grafičce a otci učiteli hudby. Je tedy zřejmé odkud pochází jeho vášeň k hudbě. Ta se projevila velmi brzy, již v pěti letech začal hrát na klavír a skládat hudbu. Vždy byl fascinován symfonickým orchestrem, jak sám později řekl : „Symfonický orchestr je dokonalý nástroj, zjistil jsem, že je schopný zachytit téměř každý lidský pocit“. Jako mladý si vytvořil vztah k videohrám a už ve 14 letech měl jasno v tom, že by chtěl k videohrám skládat hudbu a pokusit se posunout je tím blíže k realitě.

Když v roce 1994 dokončil střední školu, začal produkovat hudební dema, která následně rozeslal do Lucas Arts a SquareSoft. Vedení SquareSoft jeho práce oslovila, a tak v 19 letech získal svoji první pracovní příležitost na videohře SECRET OF EVERMORE.

Později ukončil své působení ve SquareSoft a připojil se k Ronu Gilbertovi a jeho společnosti Humongous Entertainment, a během následujících tří let složil hudbu k 11 dětským hrám např. PUTT-PUTT, SPY FOX, FREDDI FISH. Po setkání s herním návrhářem Chrisem Tailorem dostal svoji první větší přežitost, a to skladbu soundtracku ke hře TOTAL ANIHILATION, za kterou také dostal svoji první cenu "Best Music" roku 1997 udílenou serverem Gamespot.

V roce 2000 spolu se svým bratrem založili nezávislou hudební společnost Soule Media (později Artistry Entertainment), pod kterou téhož roku dosáhli úspěchu v podobě ceny za nejlepší hudbu ke hře ICEWIND DALE. V letech 2001 – 2005 skládali hudbu ke hrám série Harry Potter za které byli několikrát nominováni Akademií interaktivního umění (AIAS) a Britskou akademií filmového a televizního umění (BAFTA) a v roce 2003 a 2004 i oceněni. Během tohoto období Jeremy skládal hudbu ke spoustě velmi úspěšných her např. v r. 2001 BALDUR'S GATE: DARK ALIANCE nebo AZURIK: RISE OF PERATHIA o rok později DUNGEON SIEGE, NEVERWINTER NIGHTS, THE ELDER SCROLLS III: MORROWIND. Během dalších let získal Jeremy mnoho dalších obrovských projektů jako jsou WARHAMMER: 40,000, COMPANY OF HEROES, TES IV: OBLIVION (získal cenu), PREY, SUPREME COMMANDER, TES V: SKYRIM (získal cenu), STAR WARS: KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC a série GUILD WARS.

K filmové hudbě se dostal poprvé v roce 2003 prostřednictvím filmu JOURNEY TOWARDS CREATION a FLORENCE NIGHTINGALE (2008), následovaly dokumenty C.S. LEWIS: BEYOND NARNIA, BEYOND THE YELLOW BRICK ROAD: THE MAKING OF TIN MAN, NARNIA CODE, DRACULA'S STOKER. Do budoucna se dá určitě očekávat Jeremyho zapojení i do dalších filmových projektů.

Jan "Jynx" Sedláček

Skladatel

Filmy
2017

Walk of Fame

Dokumentární
2019

Led v ohni

2009

Narnia Code, The (TV film)

2005

C.S. Lewis: Beyond Narnia (TV film)

Pořady
2003

2003 MTV Movie Awards

Ovládací panel

Fanklub

(136)

Reklama

Reklama