Reklama

Reklama

Marc-Gilbert Sauvajon

Marc-Gilbert Sauvajon

nar. 25.09.1909
Valence, Francie

zem. 15.04.1985 (75 let)
Montpellier, Francie

Biografie

Francouzský spisovatel Marc-Gilbert Sauvajon se prosadil především jako scénárista, kromě původních scénářů adaptoval do podoby mistrných filmových dialogů také divadelní hry, některé jeho vlastní hry uvádějí dodnes francouzská divadla. Nakonec se se specializací na komediální žánr několikrát pustil i do filmové režie. Narodil se ve městě Valence v oblasti Provence, kde jeho otec působil jako obchodník s obilím. Otec však zemřel, když Marcu-Gilbertovi byly jen dva roky, velkoobchod s obilím pak převzala matka a vynikla jako úspěšná podnikatelka především v době zásobování armády za první světové války.

Sauvajon studoval práva v Lyonu, později politologii v Paříži a matka snila o tom, že se stane diplomatem. Ještě za studií ale propadl divadlu, v němž se záhy začal prosazovat jako autor. Jeho první divadelní hra La Tour prend garde z roku 1936 se sice setkala s příznivým ohlasem kritiky, ale narazila na nezájem diváků. Poté se vrátil do rodné Valence, kde nějaký čas působil jako novinář, získané kontakty s vlivnými herci mu ale pomohly k uvedení další hry Slaměný milenec (1939), která již byla velkým úspěchem.

Na počátku druhé světové války byl záložním důstojníkem zdravotnických služeb, již v roce 1940 se ale vrátil ke psaní. Jeho prvním filmovým scénářem byl melodramatický příběh SLIB NEZNÁMÉ (Promesse à l'inconnue, 1942) o spisovateli a jeho tajemné múze. Od té doby psal souběžně pro divadlo i film, neúnavně, jako scénárista je nakonec podepsán pod bezmála stovkou titulů, samozřejmě značně odlišných kvalit. Z jeho adaptací literárních nebo divadelních předloh připomeňme například přepis části Balzacovy Lidské komedie (VAUTRIN, 1944) nebo detektivku KOMISAŘ BERTHIER (Le secret de Madame Clapain, 1943). Ve spolupráci s řadou úspěšných režisérů psal po druhé světové válce scénáře k několika filmům ročně, v roce 1947 byl také členem poroty na mezinárodním festivalu v Cannes.

Jako svůj režijní debut natočil podle vlastního scénáře kriminální film BAL CUPIDON (1949), který sklidil značný divácký ohlas, ve svých dalších režiích se ale držel osvědčeného komediálního schématu (KRÁL - Le roi, 1949; MŮJ PŘÍTEL SAINFOIN - Mon ami Sainfoin, 1950). Mezitím se filmové verze dočkala i jeho první úspěšná divadelní hra (SLAMĚNÝ MILENEC - L'amant de paille, 1950). V roce 1953 ve vlastní režii uvedl v Théâtre des Capucines svou hru Třináct u stolu, která byla pak o dva roky později zfilmována (TŘINÁCT U STOLU - Treize à table, 1955). Jeho poslední vlastní filmovou režií byla komedie NOČNÍ POVYK (Tapage nocturne, 1952), kterou natočil podle své divadelní hry.

Z jeho scénáristické práce pro jiné režiséry připomeňme úspěšné životní příběhy slavných krásných žen (CÍSAŘSKÉ FIALKY - Violetas imperiales, 1952; KRÁSKA OTERO - La belle Otero, 1954), znovu adaptoval i osvědčené románové předlohy, později začal spolupracovat také s televizí. Svou poslední divadelní hru Hrst plná kopřiv (Une poignée d'orties) uvedl v roce 1970 v divadle Théâtre Michodiere, připomeňme, že tato hra byla o pár let později zpracována i u nás jako televizní inscenace (HRST PLNÁ KOPŘIV, 1974) s herci z Vinohradského divadla.

Po smrti manželky Lucienne ztratil Sauvajon chuť do další práce a počátkem 70. let odešel do rodné Provence, kdy zbytek života strávil v ústraní. Zemřel v Montpellieru 15. dubna 1985 ve věku 75 let. Jeho autorský odkaz ale zůstává živý a například hru Třináct u stolu dodnes uvádějí francouzská divadla.

Pavel "argenson" Vlach

Scenárista

Filmy
1995

Ne coupez pas mes arbres (TV film)

1975

Kachna na pomerančích - divadelní hra

1973

Hrst plná kopřiv (TV film)

1971

Zum kleinen Glück (TV film)

1965

Version grecque (TV film) - divadelní hra

1963

Zum kleinen Glück (TV film)

 

À toi de faire... mignonne

1962

Julie, ty jsi kouzelná

 

Lemmy pour les dames

Reklama

Reklama

 

Shéhérazade

1961

Vítězství Michaila Strogova

1960

Comment qu'elle est !

 

Les Trois Etc... du colonel

 

Licht unter der Tür (TV film) - divadelní hra

1956

Michal Strogov

 

Treize à table

 

Čtyři kroky do nebe

1955

Frou-Frou

 

La Madelon

1954

La Belle Otéro

1953

Un trésor de femme

1952

La Fugue de Monsieur Perle

 

Ouvert contre X

 

Violetas imperiales

1951

L'Amant de paille

 

Le Plus Joli Péché du monde

 

Les Petites Cardinal

 

Min vän Oscar

 

Mon phoque et elles

 

Tapage nocturne - scénář, divadelní hra

1950

Amour et compagnie

 

Le Roi

 

Ma pomme

1949

Bal Cupidon

1948

Báječný Henry

 

Femme sans passé

 

Jo-la-Romance

 

Les Condamnés

1947

L'Éventail

 

Le Mystérieux Monsieur Sylvain

 

Les Aventures de Casanova

 

Non coupable

 

Pour une nuit d'amour

 

Tierce à coeur

1946

Adieu chérie

 

Au petit bonheur

 

Il suffit d'une fois

 

La Fille du Diable

 

La Rose de la mer

 

La Tentation de Barbizon

 

Tant que je vivrai

1945

Sám v noci

1944

L'Enfant de l'amour

1943

Après l'orage

 

L'Inévitable M. Dubois

 

Le Secret de Madame Clapain

 

Policie hlásí

 

Vautrin

1942

Promesse à l'inconnue

Divadelní záznam
1974

Die Kinder Edouards - divadelní hra

Režisér

Host

Pořady
1971

Entrez sans frapper

Reklama

Reklama