foto

Jean Davy

  • nar. 15.10.1911
    Puteaux, Francie
  • zem. 5.2.2001 (89 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzský herec Jean Davy byl řadu let spjat s nejslavnější francouzskou divadelní scénou Comédie Française, uplatnil se ale i ve filmu a ve Francii je znám i jako dabér. Pocházel z pařížského předměstí Puteaux a s divadlem začínal počátkem třicátých let 20. století, nejprve vystupoval v Théâtre de l'Oeuvre a Théâtre de l'Atelier. První zkušenosti s filmem mu poskytl režisér Anatole Litvak, Davyho debutem byla menší role ve filmu z prostředí letců MODRÁ BRIGÁDA (L'equipage, 1935), o rok později ztvárnil postavu hraběte Hoyose v historickém dramatu MAYERLING (1936).

V práci pro divadlo pokračoval pod režií osvědčených tvůrců jako byli Raymond Rouleau nebo André Barsacq a do širšího povědomí diváků pronikl svými výstupy v Théâtre de l'Atelier. Hlavní rolí zaujal v Dostojevského hře Bratři Karamazovi (1945, Théâtre de l'Atelier), krátce nato byl přizván do Comédie Française, kde v roce 1950 získal stálé členství. Tady se prosadil velkými rolemi ve francouzské klasice i v díle zahraničních autorů (Každý má svou pravdu), několikrát hrál v Shakespearovi (Romeo a Julie, Jak se vám líbí, Zimní pohádka), mezitím se prosadil i v režii Jeana Vilara na festivalu v Avignonu.

Po válce se dostal i k větším úkolům ve filmu, velkou příležitost dostal jako komisař Chabrier ve dvou na sebe navazujících úspěšných filmech ZVLÁŠTNÍ MISE (Mission spéciale, 1946) a ZLOČINECKÁ BRIGÁDA (Brigade criminelle, 1947). Kromě několika vedlejších postav právníků hrál hlavní roli vdovce žijícího s nevlastní dcerou na starém zámku v dramatu VLČICE (La louve, 1949). Vracel se i k rolím v historických kostýmech a například jako regent Filip Orléanský se objevil ve starší a u nás méně známé verzi filmu CARTOUCHE, KRÁL PAŘÍŽE (Cartouche, roi de Paris, 1950).

Stěžejní součástí Davyho uměleckých aktivit se po válce stal filmový dabing. Pro francouzskou distribuci namluvil řadu slavných amerických herců, nejčastěji to byli Charlton Heston, Robert Taylor, James Mason, Cary Grant, Gary Cooper, z evropských kolegů jmenujme italského Amadea Nazzariho. Mluvil také v animovaných filmech, v některých francouzských titulech zazněl jeho hlas v úloze vypravěče. Mimo jiné se začal věnovat i pedagogické činnosti a na konzervatoři vychoval řadu mladých adeptů herectví, kteří na něj později vzpomínali jako na osobnost velmi benevolentní k začátečníkům.

Koncem padesátých let opustil Jean Davy Comédie Française a přešel k účinkování na menších scénách, například v Théâtre Hébertot, často vystupoval na různých divadelních festivalech. Z této doby jej naši diváci mohou znát v menší roli plukovníka ve filmu KRISTINA (Christine, 1958), později hrál maršála de Turenne ve slavném dobrodružném snímku ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer, 1962). Před filmovou kamerou poté stál jen zřídka, v několika filmech ale zazněl jeho hlas (SPIKNUTÍ - Le complot, 1973; STAVISKY, 1974). Často ale hrál v televizi a svou filmografii rozšířil o četné seriály, adaptace divadelních her a televizní filmy.

V režii významných filmařů se na přelomu 80. a 90. let objevil v několika vedlejších rolích, opět v historických kostýmech (BERNADETTE, 1988; LACENAIRE, 1990), skutečnou postavu maršála Pétaina si zahrál v televizním filmu POSLEDNÍ LÉTO (Le dernier été, 1997), objevil se i v televizním životopisném filmu BALZAC (1999). Poslední filmovou roli dědečka odehrál opět pod vedením významného režiséra (CHVÁLA LÁSKY - Eloge de l'amour, 2001, r. J. L. Godard).

Jean Davy zemřel v Paříži 5. února 2001 ve věku 89 let. Dodejme, že na divadelním jevišti stál ještě den před svou smrtí ve hře Stalker v Théâtre du Nord-Ouest. Jeho manželkou byla divadelní herečka Odile Mallet (*1934).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2001 Éloge de l'amour
1999 Balzac (TV film)
Pas de scandale
1997 Le Dernier été (TV film)
1995 Fiesta
1991 Dernière saison, La
1990 Lacenaire
1988 Bernadette
Queue de la comète, La
1985 Herbe rouge, L' (TV film)
1984 Vládci světla
1981 Dívka z Lotrinska
1979 Othello (TV film)
1977 Le diable dans la boîte
1974 Eugène Sue (TV film)
1971 La Polonaise (TV film)
1969 Le profanateur (TV film)
1967 La Bouquetière des innocents (TV film)
1962 Železná maska
1959 Drôles de phénomènes
1958 Kristýna
Un jour comme les autres
1956 Sainte Jeanne (TV film)
1950 Ztracené vzpomínky
1949 Au royaume des cieux
Femme nue, La
Louve, La
On ne triche pas avec la vie
1948 Cartouche roi de Paris
1947 Brigade criminelle
Destin exécrable de Guillemette Babin, Le
Grande Maguet, La
Zápas ze smrtí
1946 Mission spéciale
1945 Farandole
Jugement dernier, Le
Le mystère Saint-Val
Sám v noci
1944 Premier de cordée
1943 Mon amour est près de toi
Une étoile au soleil
Ďáblova ruka
1942 Destin fabuleux de Désirée Clary, Le
Homme qui joue avec le feu, L'
1938 Historky Elysejských polí
Maison du Maltais, La
1936 Mayerling
1935 L'équipage

TV seriály

2000 Enfants du printemps, Les (TV seriál)
1989 Grande cabriole, La (TV seriál)
1986 Detektiv Pepe Carvalho (TV seriál)
1985 Châteauvallon (TV seriál)
Madame et ses flics (TV seriál)
1983 Deux amies d'enfance (TV seriál)
1979 Lumière des justes, La (TV seriál)
Yeux bleus, Les (TV seriál)
1978 Il était un musicien (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1977 Les samedis de l'histoire (TV seriál)
1970 Noëlle aux quatre vents (TV seriál)
1967 Princesse du rail, La (TV seriál)

Dokumentární

1953 Een gouden eeuw-de kunst der Vlaamse primitieven

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace