Reklama

Reklama

Margarita Nazarova

Margarita Nazarova

nar. 26.11.1926
Dětskoje Selo, Leningrad, Rusko, Sovětský svaz

zem. 25.10.2005 (78 let)
Nižnij Novgorod, Rusko

Biografie

Krotitelka tygrů. Nic nevystihuje Margaritu Petrovnu tak, jako název stejnojmenného filmu, v němž předvedla profesi, jež byla zároveň její životní náplní.

Margarita Nazarova (provdaná Konstantinovskaja) se narodila v obci Dětskoje Selo (dnes Puškin) v Leningradské oblasti. Její otec byl lesník a matka učitelka. Na počátku roku 1940 se rodina přestěhovala do Daugavpilsu v Lotyšsku, na počátku války, ve svých patnácti letech, byla Margarita odvlečena na nucené práce do Německa. Ve škole se nějakou dobu učila němčinu, to jí umožnilo se alespoň částečně dorozumět. V Německu pracovala nejdříve jako služka v domácnosti. Její šéf zjistil, že je velmi pružná a má velký pohybový talent a zařídil její přijetí v kabaretu. Margarita tak začala pracovat jako noční tanečnice. Jednoho dne se zrovna připravovala k vystoupení, když na ulici zazněla střelba a do kabaretu vpadli ruští vojáci. Margarita se v roce 1945 vrátila do vlasti. Stejného roku začala v Rize vystupovat v cirkusu jako akrobatka.

Její první filmová role ve filmu PŘÍHODA V TAJZE (1953) byla pouze epizodní. Již o rok později přišel film KROTITELKA TYGRŮ, kde figurovala jako krotitelka tygrů. Představitelka hlavní role, Ljudmila Kasatkina, odmítala vstoupit do klece se zvířaty, při scénách s tygry ji Margarita zastoupila. Při natáčení tohoto filmu se setkala s Konstantinem Konstantinovským, který se záhy z kolegy stal jejím manželem. Po natočení filmu začala pracovat jako pomocník u drezéra Borise Edera a svého manžela. Při natáčení filmu Krotitelka tygrů se v roce 1957 podílela na kulturním programu na VI. Mezinárodním festivalu studenstva a mládeže v Moskvě.

Její další role přišla v roce 1961, kdy hrála Mariannu, hlavní postavu v kultovní komedii PRUHOVANÁ PLAVBA. Poté už následovaly jenom dvě menší role, jedna v krátkometrážním filmu STJUARDESSA (Stevardka 1967), druhá ve filmovém koncertu s výstupy artistů a herců PARAD ALLE (1969). Ve stejném roce, kdy natočila svůj poslední film, se stala Národní umělkyní RSFSR.

Ke konci života žila sama a v chudobě, Margarita zemřela 25. 10. 2005 v Nižním Novgorodu, je pohřbena na Náhorním hřbitově v Nižním Novgorodu (v blízkosti vesnice Fedjakovo). V rodinné tradici krotitele tygrů pokračuje i její syn Alexej. Je otázkou, zda krotitelkou bude i její vnučka Margarita.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Herečka

Reklama

Reklama