Reklama

Reklama

Margherita Carosio

Margherita Carosio

nar. 07.06.1908
Janov, Itálie

zem. 08.01.2005 (96 let)
Janov, Itálie

Biografie

Margherita Carosio byla významnou italskou operní pěvkyní především ve 30. a 40. letech dvacátého století, jejím oborem byl soprán, několikrát se objevila i před filmovou kamerou. Narodila se v Janově, její otec Natale Carosio byl skladatelem a učitelem zpěvu, díky němu také Margherita od dětství učila zpívat, hudební vzdělání získala na Paganiniho konzervatoři v Janově. Již v šestnácti letech zpívala hlavní roli v opeře Lucia di Lammermoor v provinčním divadle v Novi Ligure, v roce 1928 byla pozvána k hostování do Londýna, kde zpívala v Royal Opera House. Po návratu do Itálie se prosadila jako významná sopranistka, v roce 1929 poprvé zpívala v legendární La Scale (Verdiho opera Maškarní ples).

Během třicátých let zpívala po celé Itálii, v různých divadlech se představila v řadě hlavních rolí v operách nejen italských skladatelů (Náměsíčná, Don Pasquale, Nápoj lásky, La traviata), mimořádné výkony podala také v dílech ruských autorů (Zlatý kohoutek, Slavík). V jejích aktivitách dominovalo angažmá v La Scale, její hlas byl zaznamenán i na řadě gramofonových desek. Slavná operní pěvkyně nemohla uniknout filmařům a debutovala titulní rolí v hudebním filmu s výstižným názvem KRÁLOVNA ZE SCALY (Regina della Scala, 1937). Dostala i nabídku z Hollywoodu, tu ale odmítla kvůli závazkům v Evropě. Později zpívala v životopisném snímku o W. A. Mozartovi VĚČNÉ MELODIE (Melodie eterne, 1940), další hlavní roli ztvárnila ve filmové verzi Donizettiho opery NÁPOJ LÁSKY (L’elisir d’amore, 1941). Ve Španělsku pak natočila film zpracovávající životní příběh slavného houslisty Pabla de Sarasate; snímek byl i v našich kinech uveden pod názvem NEKONEČNÁ TOUHA: SARASATE (1941).

S koncem války se po delší přestávce vrátila do Londýna, kde opět vystoupila s velkým úspěchem, v roce 1949 zazářila v Benátkách ve Wagnerově Valkýře. Nadále ale zůstávala věrná milánské La Scale, naposledy tu zpívala v opeře Améli jde na ples (1954). Definitivně svou pěveckou kariéru zakončila v roce 1959, světu opery se ale dalších čtyřicet let věnovala jako spisovatelka a publicistka, psala též hudební kritiky.

Margherita Carosio zemřela v rodném Janově 8. ledna 2005 ve věku 96 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama