Reklama

Reklama

Lilia Vetti

Lilia Vetti

nar. 23.09.1924
Nice, Francie

zem. 14.03.2003 (78 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Lilia Vetti natočila jen několik filmů, po sňatku s populárním zpěvákem Tino Rossim (1907-1983) odešla do soukromí. Pocházela z Nice, její rodné jméno bylo Rosalie Cervetti, od dětství se věnovala tanci a během druhé světové války se začala prosazovat jako profesionální baletka. Před kamerou se objevila poprvé v menší roli Hugonova filmu PÍSEŇ VYHNANCOVA (Le chant de l’exilé, 1943), o rok později dostala již větší příležitost v melodramatu OSTROV LÁSKY (L’ile d’amour, 1944).

V obou filmech hrál hlavní roli populární zpěvák Tino Rossi, s nímž pak vytvořila ústřední pár v adaptaci Aicardovy románové předlohy PASÁK (Le gardian, 1946). Právě Rossiho popularita přispěla k velkému komerčnímu úspěchu a v kinech tento film vidělo přes tři a půl miliónu diváků. Totéž se týkalo i dalšího společného filmu NEZNÁMÝ ZPĚVÁK (Le chanteur inconnu, 1947), tady ale Lilia Vetti hrála opět již jen podružnou roli. Mezitím se stala Rossiho životní partnerkou a v roce 1947 uzavřeli sňatek. O rok později se jim narodil syn Laurent Rossi (*1948), který se později prosadil jako zpěvák a skladatel.

Ještě koncem čtyřicátých let hrála Lilia Vetti ve dvou úspěšných filmech v hlavní roli s jejím manželem (KRÁSNÁ MLYNÁŘKA – La belle meunière, 1948; MARLENE, 1949), pak se ale stáhla do ústraní a věnovala se rodině. Před kameru se vrátila až po dvaceti letech, znovu po boku Tina Rossiho a na jeho rodné Korsice natočili průměrnou komedii OSEL Z ZIGLIARY (L’âne de Zigliara, 1970) s Jeanem Lefebvrem v hlavní roli.

Lilia Vetti zemřela v Paříži 14. března 2003 ve věku 78 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama