Reklama

Reklama

Vitold Bordzilovskij

Vitold Bordzilovskij

nar. 16.12.1918
Tbilisi, Bělorusko, Sovětský svaz

zem. 23.04.1979 (60 let)
Sovětský svaz

Biografie

Vitold Janovič Bordzilovskij, výtvarník, animátor a režisér animovaných filmů, se narodil roku 1918 v Tbilisi. Studium Ázerbájdžánského uměleckého učiliště ukončil v roce 1938. Po škole začal pracovat jako umělecký výtvarník. Jeho další studia oddálila Velká vlastenecká válka, v níž bojoval. Po válce, v letech 1948 – 1954, studoval VGIK. Po skončení studií se stal jedním z umělců Sojuzmultfilmu. Nejprve pracoval jako umělecký vedoucí ve skupinách režisérů M. M. Cechanovského, I. S. Aksenčuka a dalších. Jako výtvarník se podílel např. na filmu MILION V MĚŠCI (1956) v režii Dmitrije Babičenka, nebo na filmu ALI BABA A ČTYŘICET LOUPEŽNÍKŮ (1956) v režii Grigorije Lomidzeho. Od roku 1962 se stal režisérem, do roku 1966 pracoval společně s J. A. Prytkovem, poté začal pracovat samostatně.

Bordzilovského filmy vynikají dynamikou, humorem a líbivou animací zaměřenou na cílového, tedy nejčastěji dětského, diváka. Jeho nejpopulárnější filmy jsou KAČÁTKO, KTERÉ NEUMĚLO HRÁT FOTBAL (1972), o kačátku, které svou hrou na trubku rozhodlo výsledek fotbalového zápasu, PYTEL JABLEK (1974) o zajícovi, který podaroval jablky všechna zvířátka z lesa a ta mu na oplátku darovala pro jeho hladová zaječata spoustu dobrých věcí, a DĚDA MRÁZ A ŠEDÝ VLK (1978), v němž se Mrazík společně se zajícem musejí vypořádat s vlkem a vránou. Film Pytel jablek získal v roce 1975 cenu na Mezinárodním festivalu dětských filmů v Oděse. Ačkoliv se v jeho filmech objevují stejní hrdinové, jako ve slavném Kotěnočkinově seriálu Jen počkej, zajíci!, nejsou tyto animované filmy zaměnitelné. Bordzilovův zajíc bývá obklopen zaječí rodinou, je drobný a má šedý kožíšek. S vlkem se však dokáže vypořádat stejně bravurně, jako jeho mezinárodně známý kolega.

Jeho tvorbě se samozřejmě nevyhnula propaganda. Jakkoliv však ve filmu MILIONÁŘ (1963) zesměšňuje západní způsob života, výtvarná kvalita se tomuto filmu upřít nedá. Tendenční je i jeden z jeho posledních snímků LEGENDA O STARÉM MAJÁKU (1976), kde dvojice pionýrů pomáhá ze zajetí strážci majáku a rozsvěcuje maják, aby lodě ruské armády neztroskotaly.

Bordzilovského posledním filmem, byl film JAK SE KAČER MUZIKANT STAL FOTBALISTOU (1978), kde se vrací starý známý hrdina kačer – hudebník, který se tentokrát rozhodne oslnit kachnu svého srdce a dokázat jí, že není jen skvělý hudebník, ale i sportovec. Kromě filmové tvorby byl tvůrcem i dětských diafilmů.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Režisér

Reklama

Reklama