Reklama

Reklama

Nelly Vignon

Nelly Vignon

nar. 16.09.1929
Lyon, Francie

zem. 13.03.1993 (63 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Nelly Vignon hrála ve filmu jen miminálně, bohatou kariéru ale rozvinula na divadelních jevištích. Pocházela z Lyonu a herectví studovala na pařížské Národní konzervatoři dramatických umění, již za studií hrála ve Figarově svatbě (1949) na scéně prestižního divadla Comédie Française. Do tohoto souboru byla pak přijata po dokončení konzervatoře a setrvala zde čtyři roky (1952-1956).

V Comédie Française hrála především v Molièrových hrách (Měšťák šlechticem, Scapinova šibalství, Don Juan). Před filmovou kamerou se poprvé mihla v Allégretově příběhu z doby irské občanské války MLADÁ ŠÍLENÁ (Le jeune folle, 1952), krátce nato získala i první zkušenosti s televizí. Po odchodu z Comédie Française hrála delší dobu v Théâtre de l’Athénée, kde se objevila například v komedii Hibernatus (1957), známější později z filmové verze s Louisem de Funèsem. Mezitím dostala i větší příležitosti ve filmu, v komedii LUMPOVÉ (Les truands, 1957) byl jejím otcem populární komik Noël-Noël. Velkou roli barmanky Georgette, která se marně snaží proniknout do vyšších vrstev, hrála po boku Annie Girardot v dramatu POUŠŤ PIGALLE (Le désert de Pigalle, 1958).

V šedesátých letech střídavě působila v různých pařížských divadlech, hrála v klasice i v moderně, v Théâtre de Gaité Montparnasse to byla například Shafferova hra Soukromé ucho (1964). Tady ji režíroval významný divadelník Michel Fagadau, s nímž pak spolupracovala několik let, s ním hrála i v rodném Lyonu v divadle Les Célestins v Grayově hře Butley (1973). Před kamerou se tehdy příležitostně objevovala jen v televizi, a sice v cyklu divadelních her V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir, 1967, 1973, 1983). Ve filmu se objevila až více než po čtvrtstoletí, v komedii N’OUBLIE PAS TON PÈRE AU VESTIAIRE (1982) byla manželkou Jeana Lefebvra.

Kromě divadla se Nelly Vignon významným způsobem prosadila v dabingu, pro francouzskou distribuci mluvila například za Diane Keaton nebo Shirley Eaton, nejvíce ji ale proslavila postava Ellie Ewingové (Barbara del Geddes), kterou nadabovala v seriálu DALLAS.

Nelly Vignon zemřela v Paříži 13. března 1993 ve věku 63 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama