Reklama

Reklama

Jerzy Porebski

Jerzy Porebski

nar. 28.02.1956 (68 let)
Bílsko-Bělá, Polsko

Biografie

Jerzy Porębski (narozen 28. února 1956 v Bielsko-Biala, Polsko) je polský dokumentární filmový producent, scenárista a režisér. Pro své dokumentární filmy hledá náměty zejména v historii polského horolezectví v nejvyšších horách (např. filmy Zakopiańczycy, 2014; Manaslu, 2014). Častým tématem jeho dokumentů je i historie Tatranské záchranné služby TOPR (např. filmy Na každé zavolání náčelníka, 2009; Záchrana přichází z nebes, 2010). Pro své filmy vyhledává zajímavé a mnohdy již zapomenuté příběhy, které nechává znovu oživit prostřednictvím vyprávění přímých účastníků a pamětníků, ale také významných světových horolezců jako je například Reinhold Messner nebo Kurt Diemberger.

K jeho nejúspěšnějším dílům patří cyklus šesti knih a pěti dokumentů na DVD z dějin polského himálajského horolezectví s názvem Polské Himaláje, který jako výkonný producent publikoval v roce 2008. Jednotlivé dokumentární filmy z tohoto cyklu nesou názvy: První dobyvatelé, Ledoví bojovníci, Velké výstupy, Ženy v horách a Největší tragédie a tvoří ucelený obraz bohaté historie působení polských horolezců v nejvyšším pohoří světa. Toto významné dílo se dočkalo řady ocenění na filmových festivalech zaměřených na horskou dokumentární tvorbu v Polsku, České republice, Slovinsku, Bulharsku, Itálii a Peru.

K dalším jeho úspěšným dokumentům patří film Kukuczka, věnovaný jedné z největších postav světového himálajského horolezectví Jerzy Kukuczkovi, který jako druhý člověk na světě (po Reinholdovi Messnerovi) zdolal všech 14 osmitisícovek. Většinu výstupů uskutečnil v zimě nebo novými cestami, a proto bývá mnohdy považován za nejlepšího výškového horolezce 20. století. Jerzy Porębski se na tomto dokumentárním filmu podílel jako producent, scénarista a režisér, za což obdržel řadu individuálních ocenění na filmových festivalech v Polsku, Rakousku, Rusku a Spojených státech.

martin1012

Režisér

Dokumentární
2016

Kajakiem przez życie

2014

Zakopiańczycy

2011

Kukuczka

Scenárista

Dokumentární
2016

Kajakiem przez życie

2011

Kukuczka

Herec

Filmy
1969

Kluci, gól!

Seriály
1969

0:1 do poločasu

 

Uwaga, detektyw (E05)

 

Ucieczka (E04)

 

Kłopoty z kasą (E03)

  více epizod (2)
Dokumentární
2011

Kukuczka

Reklama

Reklama