Reklama

Reklama

Irène Joachim

Irène Joachim

nar. 13.03.1913
Paříž, Île de France, Francie

zem. 20.04.2001 (88 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská sopranistka Irène Joachim proslula především jako zpěvačka na pódiích po celé Evropě, její tvář ale několikrát zachytila i filmová kamera. Narodila se v Paříži, umělecké geny zdědila hlavně po matce, houslistce Suzanne Chaigneau (1875-1946). Na začátku první světové války rodina přesídlila do Německa, otec Herman Joachim zemřel na tuberkulózu v roce 1920. S matkou se tehdy vídala jen zřídka, protože ta pokračovala ve své kariéře koncertní houslistky. Hru na housle ostatně studovala i Irène, později svou matku na koncertech doprovázela, dobře hrála také na klavír.

Již v šestnácti letech se Irène Joachim poprvé provdala, z prvního manželství s Rogerem Weberem měla syna Alaina Webera (*1930), který se později prosadil jako skladatel a hudební pedagog. S Weberem se Irene brzy rozvedla, krátce nato se znovu provdala za herce Jeana Gehreta (1900-1956). Počátek třicátých let byl v životě Irene Joachim ve znamení tápání, nakonec se ale právě na popud svého druhého manžela začala věnovat zpěvu, studovala na konzervatoři a tehdy také pořídila první nahrávky na gramofonových deskách.

Jako půvabná studentka konzervatoře se poprvé objevila i před filmovou kamerou, jejím debutem byla role zpěvačky ve filmu NA DNĚ (Les bas-fonds, 1936) režiséra Jeana Renoira. Ten ji také znovu oslovil pro úlohu paní de Saint-Laurent, kterou odzpívala v historickém dramatu MARSEILLAISA (La marseillaise, 1938). V roce 1939 získala angažmá na scéně Opéra-Comique, kde nakonec setrvala bezmála dvacet let a zpívala řadu velkých rolí v operním a operetním žánru. Velký úspěch zaznamenala s titulní rolí v Debussyho opeře Pelleas a Melisanda.

Jako Melisanda triumfovala na několika pařížských scénách a byla pozvána i k hostování do Berlína, což ale odmítla a za války se aktivně zapojila do protifašistického odboje. Nicméně i tehdy se znovu objevila před kamerou a opět zpívala ve filmu ANDĚLÉ HŘÍCHU (Les anges du péché, 1943). Naposledy ji diváci mohli vidět v Carného filmu BRÁNY NOCI (Les portes de la nuit, 1947), kde byla opět zpěvačkou. Pokračovala nadále i v kariéře zpěvačky, především v Opéra-Comique ztvárnila řadu velkých postav, zpívala také v rozhlase a řada jejích kreací byla zaznamenána také na gramofonových deskách.

Po uzavření divadla Opéra-Comique našla nové zázemí na slavné hudební škole Schola Cantorum v Paříži, kde pedagogicky působila v letech 1954-1962, poté byla profesorkou zpěvu na pařížské konzervatoři. Irène Joachim zemřela v Paříži 20. dubna 2001 ve věku 88 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama