Reklama

Reklama

Mirko Filipovic

Mirko Filipovic

nar. 10.09.1974 (49 let)
Vinkovci, Chorvatsko, Jugoslávie

Biografie

Mirko Filipović narozen 10.9. 1974 je aktivní kickboxer, MMA zápasník a také bývalý amatérský boxer, politik a člen speciálních jednotek díky kterým má svou již legendární přezdívku Cro Cop (v překladu chorvatský polda).

Mirko svou profesionální kariéru začal v roce 1996 jako kickboxer a to ve slavné K-1. Ve svém premiérovém zápase zdolal na body další budoucí legendu Jerome Le Bannera a zápas na to prohrál KO s dalším hvězdným bojovníkem Ernesto Hoostem. Po této zkušenosti svět kickboxu na dva roky opustil a věnoval se boxu. V amatérech získal za dva roky bilanci 45 zápasů, 40 vítězství a 5 porážek. Po té se vrátil v roce 1999 ke kickboxu do organizce K-1 a vedlo se mu dobře i když na titul K-1 šampiona nedosáhl. Čím dál tím více ho to táhlo i k MMA a tak v roce 2001 měl svou premiéru v ultimátních zápasech kde ho přivítal Kazuyuki Fujita, kterého Mirko porazil TKO po 39 vteřinách zápasu. Svůj druhý zápas absolvoval ve slavné organizaci PRIDE a začala tím jeho velmi slavná éra. První dva zápasy v této organizaci Mirko remizoval, následovala výhra a odskočení na jeden zápas do jiné organizace. Do té doby stále aktivně zápasil v kickboxu kde si vedl stále úspěšně a porazil v řadě za sebou takové bojovníky jako Marka Hunta, Remy Bonjaskiho a do té doby neporaženého obra Boba Sappa, kterému uštědřil legendární KO.

I přes úspěchy ale v roce 2003 K-1 opět opustil a rozhodl se naplno věnovat MMA. Vrátil se do organizace PRIDE a porazil dalšího známého bojovníka Heatha Heeringa TKO v prvním kole. Mirko patřil v PRIDE k největším hvězdám s pověstí bojovníka se smrtícím levým highkickem, kterým velmi často ukončoval zápasy. Jeho bilance v této organizaci je působivých 18 vítězství, 4 porážky a 2 remízy. Organizaci opustil poté co získal ve vyřazovacím turnaji titul šampiona když ve finále porazil submisí Joshe Barnetta. Jeho výkony ho tak přivedly do nejslavnější MMA organizace světa UFC. Tam začal dobře a první zápas nad Eddie Sanchezem vyhrál TKO, ale pak přišel nejhorší den Mirkovi kariéry. V zápase proti Gabrielovi Gonzagovi devět vteřin před koncem prvního kola okusil vlastní zbraň a po strašlivém highkicku se v bezvědomí sesunul k zemi a ještě si vážně poranil nohu na kterou si nalehl. Po této drtivé porážce se Mirko už nikdy nedokázal vrátit do své formy, kterou budil u soupeřů hrůzu. Po další porážce byl z UFC propuštěn a podepsal s organizací DREAM. Po třech zápasech mimo UFC dostal nabídku vrátit se mezi elitu ale ani na podruhé to nevyšlo. První zápas po návratu sice vyhrál, jenže pak následovala opět porážka, poté Mirko dokázal dva zápasy vyhrát a vše vypadalo lépe, bohužel následující tři prohry v řadě navíc všechny před limitem Mirkovu kariéru v UFC ukončily. Všechno zlé ale bylo k něčemu dobré a Mirko se opět vrátil ke kickboxu do K-1 a zatímco v MMA se mu dařit přestávalo tak v kickboxu nenašel přemožitele a v turnaji který se konal v jeho rodné zemi Chorvatsku, Mirko zvítězil a stal se tak šampionem K-1 v době kdy si už všichni mysleli, že by měl kariéru ukončit. V kickboxu tak momentálně drží sérii deseti zápasů bez porážky. Na MMA stále nezanevřel a i přes protesty okolí v něm dále zápasí i když bohužel už ne s tak působivými výsledky jako když bojoval v PRIDE. Čas Mirka pomalu dohání a uvidíme kam povedou kroky tohoto nezdolného bojovníka s velkým srdcem dál.

Stejně jako spousta dalších superhvězd ze světa bojových sportů i Mirko se objevil v akčním filmu a to ve filmu Ultimate Force z roku 2005, kde hraje člena speciální jednotky což je tedy práce jemu velmi dobře známá. Mluvilo se i o pokračování, ale projekt se dodnes neuskutečnil.

Mirko "Cro Cop" Filipović je ženatý a s manželkou Klaudijí má dva syny, Ivana a Filipa. Je držitelem černého pásu v Taekwondu a mezi bojovníky je velmi vážený a respektovaný pro své úspěchy a zároveň svou přátelskou povahu a úctu, kterou chová k soupeřům. Jako svůj vzor veřejně označil svého otce a je o něm známo, že svou rodinu miluje nade vše.

AlistairMir

Host

Herec

Filmy
2005

Ultimate Force

2002

Dynamite! (TV film)

Reklama

Reklama