Reklama

Reklama

Andrew Birkin

Andrew Birkin

nar. 09.12.1945 (78 let)
Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Andrew Birkin se narodil 9 prosince 1945 v Londýně.Jeho rodiči byli voják David Birkin a herečka Judy Campbell,která se věnovala divadlu od roku 1935 až téměř do své smrti v roce 2004.Daleko známější jsou ale jiní členové jeho rodiny - sestra Jane Birkin je známá herečka,zpěvačka a modelka, jeden čas provdaná za Serge Gainsbourga,se kterým má dceru Charlottu.

Než Andrew přešel k filmu napsal v roce 1979 knihu J.M. Barrie and the Lost Boys. Ta se ale obešla bez většího úspěchu a tak se zaměřil spíše na film. Ve filmové branži je spíše uznávaným scénáristou, napsal nebo podílel se mino jiné na filmech KING DAVID, OMEN III, MELODY, z těch známějších jmenujme spolupráci s Tomem Tykwerem na filmu PARFÉM nebo Bessonovu JOHANKU Z ARKU.

Co se týče uznání a cen, těch se mu vždy dostálo jen když se ujal nejen scénáře, ale i režie a produkce. Jeho krátkometrážní film SREDNI VASHTAR vyhrál cenu Bafta v roce 1981 za nejlepší film, BURNING SECRET získal cenu na festivalu v Bruselu a jeho scénář k dílu THE LOST BOYS získal ve své kategorii cenu Writers guild of Great Britain. Největší úspěch ale zaznamenal s velmi syrovým, ale zároveň i jemným a snovým dramatem o "sourozenecké lásce" BETONOVÁ ZAHRADA, natočené podle knihy slavného anglického spisovatele Iana McEwana ( autor předlohy i nově zfilmovaného Pokání ). Film mu vynesl uznání a Stříbrného medvěda z Berlínského festivalu roku 1992. Velkou zásluhu na tom měla i již výše zmiňovaná Birkinova neteř Charlotte Gainsbourg, která si zde vystřihla hlavní roli. Jejího mladšího bratra navíc ve filmu hraje Birkinův skutečný syn Ned.

Andrew Birkin má kromě Neda i druhého syna, Davida Tristana. Jeho dcera a nadějná zpěvačka Anno se zabila roku 2001 při autonehodě v Itálii ve věku 20 let.

Ai.ma

Scenárista

Herec

Režisér

Filmy
1993

Betonová zahrada

1992

Salt on Our Skin

1988

Burning Secret

Krátkometrážní
1981

Sredni Vashtar

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno