Reklama

Reklama

Oleh Sencov

Oleh Sencov

nar. 13.07.1976 (47 let)
Simferopol, Krymská oblast, Ukrajina, Sovětský svaz

Biografie

Režisér, scenárista, spisovatel, člověk politický, Oleg Gennadjevič Sencov, se narodil 13. 7. 1976 v Simferopolu na Ukrajině v tehdejším SSSR. V letech 1993-98 studoval na Kyjevské národní ekonomické universitě. Byl vlastníkem počítačového klubu v Simferopolu. Z tohoto prostředí je i jeho první film HRÁČ (2011) o chlapci, který se stal šampiónem v profesionálním hráčském týmu počítačových her. Film byl představen na Rotterdamském filmovém festivalu, získal cenu asociace filmových vědců a kritiků na festivalu Duch ohně v Chanty-Mansijsku, na mezinárodním filmovém festivalu v Oděse byl film oceněn speciální cenou poroty.

V červenci 2013 začal natáčet další film, NOSOROG, o gangsterovi z 90-tých let, přezdívanému Nosorožec. Předpokládaný rozpočet filmu byl milion dolarů, z čehož 43% bylo nadějnému umělci přiděleno vládou Ukrajiny.

Oleg Sencov je aktivistou Automajdanu. V době Krymské krize podporoval hnutí za jednotnou Ukrajinu; podílel se na nákupu a dopravení potravin a základních potřeb vojenským jednotkám, které byly zablokované na Krymu.

Když se 14. května 2014 zúčastnil protestní akce v Simferopolu, nejspíš netušil, že bude zatčen, obviněn z terorismu a souzen. Jeho advokátem byl Dmitrij Dinze z organizace pro lidská práva Agora. Krátce po zatčení byl Sencov převezen do Moskvy do Lefortovské vazební věznice. 15. května vyjádřilo Ministerstvo zahraničí rozhořčení nad jeho zatčením a vyžadovalo jeho propuštění. 19. května se s žádostí o jeho propuštění obrátila na Federální bezpečností službu filmařská organizace KinoSojuz; se stejným požadavkem vystoupil Národní svaz filmařů Ukrajiny, Konfederace svazu kameramanů Společenství nezávislých států a Pobaltí a Evropská filmová akademie. Během 67. Mezinárodního filmového festivalu v Cannes byly stěny sálu vyzdobeny jeho portréty. Amnesty Internacional označila jeho zatčení za nezákonné. Na velvyslanectvích a konzulátech v Rusku proběhly protestní akce za propuštění Sencova a dalších zadržených aktivistů. Ukrajinskému konsulovi nebyla umožněna návštěva zatčeného, protože osoby s dvojím občanstvím jsou považovány pouze za občany Ruské federace, toto občanství získali všichni obyvatelé bývalé Krymské oblasti, kteří se ho výslovně nezřekli. 10. 6. 2014 filmoví režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Holland, Mike Leigh, Krzysztof Zanussi, Andrzej Wajda, Ken Loach a další vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina a řadu vyšších úředníků k tomu, aby zajistili Sencovu bezpečnost. Žádost o jeho propuštění zazněla na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě, kde se k ní připojil i prezident festivalu, Nikita Michalkov. Během režisérova zadržení přicházely různé zprávy, včetně slov samotného režiséra o tom, že byl mučen a psychicky týrán.

Podle obžaloby Sencov spolu s dalšími plánoval řadu teroristických akcí, které měly zahrnovat výbuchy, žhářství a další činy obecného ohrožení. Sencov se během soudního řízení nepřiznal a celý proces označil za zpolitizovaný a zmanipulovaný. O mučení během výslechů se nevyjadřoval pouze on, ale i další z obviněných.

15. září 2014, ačkoliv byl v tu dobu již ve vězení, byl pozván, aby se stal čestným členem 62. Mezinárodního filmového festivalu v San Sebastianu. V roce 2014 vyšel jeho román Kupite knigu – ona smešnaja.

Dne 25. 8. 2015 shledal vojenský soud v Rostově na Donu Olega Sencova vinným a odsoudil ho za přípravu teroristických útoků k dvaceti letům žaláře. Režisér a jeho spoluobžalovaný Alexandr Kolčenko (odsouzen na deset let) po vyhlášení rozsudku zpívali ukrajinskou hymnu.

Oleg Sencov vychovává dvě děti, dceru Annu (2002) a syna Vladislava (2004), který trpí autismem.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Režisér

Scenárista

Filmy
2021

Nosoroh

2020

Numbers

2011

Hráč

Herec

Producent

Filmy
2011

Hráč

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama