Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (189)

plakát

Vražda v Orient expresu (2017) 

Jako jeden z mála jsem neviděl původní verzi a tudíž ani neznal pointu, což nejspíš také mělo jistý vliv na mé hodnocení. Nicméně je to prostě taková ta stará poctivá kriminální klasika, obohacena krásnými scenériemi, vonící dálkou a báječným filmovým dobrodružstvím.

plakát

Svoboda pod nákladem (2016) 

Už jen sledovat tenhle dokument pro mně bylo skutečným pohlazením po duši a nezbývá mi nic jiného než říci, že těm lidem upřímně závidím a zároveň skládám hlubokou poklonu. Sám mám ty místa, které jsme tu měli možnost vidět nachozené i včetně pár vrcholů, fyzičku mám dle mého střízlivého odhadu docela slušnou a i nějaké ty kila v posilovně nazvedám, ale nosit pravidelně v 60letech na Rysy, Zbojnickou či Téryho chatu 100, 120 či 130 kg, to je vážně něco úžasného a skoro až neuvěřitelného. Ta láska a pokora těchto lidí k jejich oblíbeným horám a místům je skutečně upřímná, ryzí a bezelstná, bez jakékoli falše či vypočítavosti a vězte, že ony vám to ty hory potom všechno mnohonásobně vrátí. Ten kdo je na hory správně naladěn a dokáže čerpat jejich energii ví o čem mluvím a onen duševní rozvoj, který se vám tam dostane (pokud o něj tedy vůbec stojíte), vás posune daleko za hranice normálnosti dnešního uspěchaného světa a udělá z vás bezpochyby o mnoho lepšího člověka. Jsem moc rád, že takoví lidé ještě stále existují a dokonce mají i své nástupce v mladší generaci. Zkrátka jedno z mála míst, kde je svět ještě v pořádku...:)

plakát

Poslední král (2016) 

Nádherná historická pohádka ze zasněženého severu (aneb Hakonsson a lyžníci), která je inspirovaná skutečnými historickými fakty. Najdeme zde v podstatě vše co tam má být a co mám u těchto filmů tak rád, to jest, čest, věrnost, hrdost, vlastenectví a boj za odkaz svých předků, versus x lstivost, intriky, podlá zrada a touha po moci, zkrátka klasický boj dobra se zlem. Samozřejmě nechybí ani kouzelná severská příroda, kamenné hrady či klasické dřevěné vesničky. Na druhou stranu je trošičku škoda, velmi rychle sfouknutého závěru, tam to rozhodně ještě mělo vygradovat, oproti tomu třeba scéna když Skjervald promlouval při hostině k vesničanům, kteří neměli tušení co je vlastně čeká a představoval jim nového krále, měla mnohonásobně větší sílu. Nicméně i tak u mě převažuje veliká spokojenost a ta úžasná hudba, která to vše ještě umocňuje nemá chybu.

plakát

Snowden (2016) 

Pokud mám být upřímný, tak musím konstatovat, že jsem už samozřejmě viděl lepší i zábavnější filmy a možná i tenhle se dal natočit tak, aby byl ještě o něco napínavější a zajímavější. Snad se i dalo více přitlačit na pilu a odhalit další špinavosti jistých mocenských skupin. Nicméně i přes to všechno, jdu s klidným svědomím na plný počet, jelikož si Edwarda Snowdena z morálního hlediska velmi vážím a vždy jej budu uznávat jako člověka, který se zela osamocen nebál postavit celé té špinavé mašinérii.

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Tohle prostě nemá chybu. Nebudu tu házet superlativy na všechny strany, ale co se týče DiCapria, tak se zmínit musím. Nikdy bych do něj neřekl, že by mohl zvládnout takovouhle roli a nikdy bych ani nevěřil, že by se do takovéhle role vůbec kdy hodil. Musím však zcela upřímně říci, že tím co zde předvedl, mi naprosto vytřel zrak a vlastně mi nedal ani jinou možnost, než před jeho výkonem smeknout a natrvalo zařadit tohle dech beroucí dobrodružné dílo do své topky. Myslel jsem si, že takovéhle filmy se už dnes vůbec netočí a jsem moc rád, že jsem se spletl...:)

plakát

Temné údolí (2014) 

Tak jsem právě skouknul již druhý (první byl Salvation The) evropský western během pár dní a ani tentokrát to nebyl žádný průser, jak by leckdo mohl očekávat, ba právě naopak. Němčina mi sice k tomuto žánru příliš nesedí, ale když, si divák uvědomí, že se to celé odehrává v Alpách, tak je to vlastně ok. Navíc právě toto nehostinné alpské prostředí okořeněné spoustou nádherných záběrů, filmu dává společně s onou ponurou horskou vesničkou vynikající základ a buduje výbornou atmosféru celého snímku. Děj se sice může někomu zdát malinko předvídatelný a taky dost přímočarý, mně to však absolutně nevadilo a prakticky od začátku až do samotného konce jsem si vychutnával každou sekundu příběhu, držel palce hlavnímu hrdinovi a doufal, že nakonec bude spravedlnosti učiněno za dost. Teď už mi zbývá jen této Něměcko - Rakouské koprodukci pořádně zatleskat a doufat, že bude mít tahle evropská westernová vzpoura brzy své další následovníky.

plakát

Vetřelci dávnověku (2009) (seriál) 

Zdaleka né všechny díly jsou na plný počet, ale vzhledem k tomu, že jsem si v již jako malý kluk mnohokrát kladl otázku jak to vlastně s námi všechno je, bylo a bude, a to aniž bych do té doby četl či znal názory E.v.D.(spoustu myšlenek jsme měli téměř totožných) tak prostě nemohu jinak. To co mi v minulosti mnohokrát vrtalo hlavou je zde velmi zdařile převedeno na plátno a rozebráno v podobě otázek a možných odpovědí.

plakát

Rivalové (2013) 

Nemám příliš rád filmy se sportovní tématikou, jelikož jsou v drtivé většině na hony vzdáleny realitě, ale tohle je konečně ta vyjímka, která potvrzuje pravidlo. Tady se opravdu nic nepodcenilo a uvidíte sami, že závody, tiskovky, zákulisí i vše ostatní zde bylo naprosto profesionálně zvládnuto a opravdu, bez sebemenších chybiček. Nic se nepřidávalo ani neubíralo ( tedy až na některé osobní dialogy ) a to je u filmů, které jsou natočeny podle skutečných událostí moc a moc důležité. Navíc obě hlavní role byly opravdu výborně obsazeny a neméně dobře zahrány, takže mi nezbývá než smeknout, sklopit uši a vůbec poprvé v historii mého hodnocení udělit filmu se sportovní tématikou pět hvězdiček. Už jsem ani nedoufal, že se toho někdy dožiju...:)

plakát

Inkognito (1995) 

Těžko by asi někoho napadlo přirovnat tenhle film třeba k Tanci s vlky, ale stejně jako tam, je i zde nádherně vidět ta neskutečná proměna hlavního hrdiny Johna, který se postupen času čím dál méně cítí jako policista a naopak se nezadržitelně stává skutečným fotbalovým hooliganem (podobně jako poručík Dubár z unijního vojáka - indiánem), který během tohoto období naprosto převrátí žebříček svých dosavadních hodnot a životních priorit. Prakticky vše co pro něj bylo do té doby důležité jde nekompromisně stranou a na prvním místě zůstává pouze fotbal a s ním související rvačky. Reece Dinsdale zvládl tuto roli vskutku famozně a buďte si jisti, že mu to vševhno budete věřit od první do poslední sekundy. Čeká vás opravdová filmová lahůdka a já doteď nechápu jak mohla Lexi Alexander udělat, tak fatální chybu (předpokládám, že tenhle film viděla) a obsadit do hlavní role filmu: Hooligans z roku 2005 - Eliaha Wooda, který již svou pouhou přítomností srazil věrohodnost toho filmu na bod mrazu.

plakát

Věčný žid (1940) 

Propaganda tam samozřejmě je, to je bez debat, ale co k tomu dodat víc? Snad jen, že nic v životě není stejně jako v tomhle snímku jen černé či bílé, nic není jen pravda nebo jen lež. Pokud bych se zde měl více rozepsat na zádkladě životních zkušeností meho pradědy, jeho bratra, či dědy (podotýkám, že dva z nich za války bojovali proti hitlerovi) tak jejich (a nejen jejich) zkušenosti a vzpomínky na soužití se židy před válkou byly opravdu velmi, velmi špatné... Ovšem pouštět se do jakékoli poleminky a rozebírat tuhle problematiku do konrétních detailů či argumentů by bohužel při současné (ne)svobodě projevu v naší zemi znamenalo pouštět se na příliš tenký led... a tak to raději nechme být. Konec konců uživatel Wader v tom má také v podstatě jasno...:)