Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (852)

plakát

Káťa a Škubánek (1982) (seriál) 

dnes pohledem dospělého marně přemýšlím nad tím, co soužitím dívky školačky se psem chtěli autoři naznačit, neb občas ty jejich dialogy zní jako manželé po deseti letech. Molavcová si to vyprávění narozdíl od Hrzána (Amálka) velmi užívá. V dětství se mi to určitě líbilo, ale mezi nejoblíbenější večerníčky K+Š nepatřili.

plakát

Říkání o víle Amálce (1975) (seriál) 

nechat namluvit vílu Amálku Jiřím Hrzánem byla vážně divná volba. A zvláštní je i ten psychedelický začátek s kakofonickou hudbou a rozjetými titulky. Jak mohl v té době projít díl s požíváním pohádkových přírodních drog, to vážně nechápu.

plakát

Království potoků (2005) (TV film) 

je vidět, že na této pohádce se šetřit nemuselo. Pěkné lokace (Bouzov, Lednice), nákladné kostýmy, ohňostroj... hudba tak dramatická a velkolepá jako kdyby šlo o megafilm se zásadním posláním... o to víc zamrzí absence obsahu, podstaty i děje.

plakát

O princi, který měl o kolečko víc (1992) (TV film) 

konečně zase jedna celkem vkusná a vtipná pohádka. Velmi mnoho zde dělá zdařilé obsazení i těch menších rolí (předsedovi rádcové, vyjídač, "admirál" a zdálo se mi to, nebo mezi nápadníky se zakmitnul i Tomáš Hanák??), ale trefní jsou i ti důležití, třebas neschopná a slabošská královna nebo zprvu nesnesitelná a pak aspoň trochu napravená princezna. Pomeje svého buranovitého prince nemusí hrát, stačí mu jím jen být. Ale nad vším kraluje Vl. Dlouhý jako hamletoidní princ Ludvík, pohrávající si se svým kolečkem navíc.

plakát

Tři princezny tanečnice (1984) (TV film) 

Čepelkovi se s pohádkami zkrátka nedaří. Opravdu marná recyklace ze záhadného důvodu tolik oblíbeného pohádkového motivu. To už je lepší verze s Hádkem, Postlerovou a Rösnerem z roku 1997.

plakát

Koho ofoukne větříček (1990) (TV film) 

strašná blbost. navíc osoba, která spáchala kostýmy, zjevně trpěla nějakou úchylkou, neb na všechny šaty (osob zámeckých) našila množství pingpongáčů a bílých tenisáků (ne, fakt to nebyly bambulky). A pochopila jsem dobře, že Zdena Hadrbolcová zde hraje matku Jiřině Jiráskové, která přitom vypadá dvakrát starší??

plakát

Polski film (2012) 

Chlapce mám v živé paměti z dob svého mládí, ještě z éry HaDivadla, Komediograf jsem ale nikdy nepobrala. A Polski film moc nebavil. Neměl špatná místa, ale jak říká Liška na konci, chtělo by to nějaký ten přesah, to bratr Zelenka umí dobře. A tady místo toho... titulky.

plakát

Z hříček o královnách - Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (1994) (epizoda) 

po tížívějších útržcích jeden oddychový, žertovný. I když jen zdánlivě, ono být tehdy v kůži velkovévodkyně rozhodně moc oddychové natož žertovné být nemohlo. Ostatně ono nemohlo být snadné být kýmkoli na carském dvoře neboť každá pozice, včetně obyčejného komorníka, se mohla velice rychle ukázat jako velice vratká. Jak je tradiční v Daňkově cyklu, všichni zúčastnění herci jsou výborní. Jen jeden drobný detail - mezi skokem z okna na schodiště a do záchranné plachty je sakra rozdíl. Skok po zádech na schody by myslím nerozchodili ani bratři Orlovové.

plakát

Z hříček o královnách - Královnina smečka psů (útržek anglický) (1994) (epizoda) 

zajímavé, že u obou útržků vidíme královny, které pod tíhou moci vypadají zcela prosty jakýchkoli emocí - a to královna Alžběta zrovna vyslechne rozsudek smrti nad svým o mnoho mladším dlouholetým milencem. Na minimálním prostoru, s minimálním pohybem a v pouhé čtveřici se dá uhrát velmi mnoho. Bohužel, jako v každém dílu série útržků nechybí veledůležitá zcizující a zbytečná vypravěčka.

plakát

Z hříček o královnách - Císařovna na chvíli (útržek pruský) (1995) (epizoda) 

zajímavé, že u obou útržků vidíme královny, které pod tíhou moci vypadají zcela prosty jakýchkoli emocí - a to císařovně Viktorii zrovna umírá manžel a na převzetí moci se již třese její nejstarší syn a následník, pozdější Vilém II. Jak moc nemusím JB, tady hrála výborně. Nicméně myslím, že se tady Daněk charakterem korunní princezny moc netrefil. Naopak Viléma podává Vetchý dosti věrohodně. Mimochodem palác svých rodičů v té době Vilém skutečně obklíčil gardou a hned po smrti svého otce jej nechal důkladně prohledat, neboť očekával, že najde důkazy o liberálním spiknutí. Nenašel ovšem nic.