Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Vtěsnat miliony let historie lidské rasy do necelých tří hodin tak geniálním a vševypovídajícím způsobem se jinak nepodařilo skutěčně nikomu. Nejdokonalejší filmový střih, posouvající časovou přímku o několik tisíc dimenzí dopředu, úchvatná avantgarda György Ligetiho spolu s překrásným vesmírným valčíkem v podání Strausse, sugestivní výtvarné zpracování, nenapodobitelná atmosféra klaustrofobie z nekonečna, vtírající se technologická paranoia jménem HAL a v neposlední řadě dokonale podaný zrod další a další generace činí z tohoto díla jeden z největších klenotů světové kinematografie.

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975)

S lehkostí nadpozemských bytostí se žánrově všestranný Génius dotýká Krásna, aby nám zoufalým zabedněncům utrhl alespoň kousíček z jeho nekonečnosti. Ty tři hodiny prožité v jiné, úžasnější dimenzi, budou z mých nejsilnějších filmových zážitků do konce věků.

Mazací hlava

Mazací hlava (1977)

Tedy vážení, takovéhle depresárium jsem snad jakživ neviděl. Obraz za obrazem jsem se potápěl do svého potemnělého podvědomí a ve smrtelné agónii se děsil všech hrůz, které tam na mne číhaly. Řeknu vám, takhle intenzivně na mne žádný film už hodně dlouho nezapůsobil. A smysl? Tohle je noční můra, nikoliv manifest symbolismu. Jako taková musí být vyložena podle zásad psychoanalýzy, jenže nejlepší vysvětlení stejně mají ti, co se alespoň jednou v noci probudili s propocenou peřinou. No a co vám budu povídat, obsah moji hlavy mi tenhle alternativní otesánek smazal dokonale.