Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (31)

plakát

Berlín: Symfonie velkoměsta (1927) 

To, co odlišuje 90 let starý Berlín od současných měst nejvíce je podle mne reklamní smog. Ulice Berlína jsou tak nepřirozeně čisté, že vypadají jako právě otevřené město člověkem nedotčené.

plakát

Cooltúra (2016) 

"Die Kunst ist tot bylo heslem dadaistické avantgardní umělecké skupiny v Německu krátce po 1. světové válce. Tato skupina tvrdila, že kultura zemřela spolu s lidskostí na bojištích 1. světové války a rovněž odmítala jakékoliv konvence, tradice a stylistiku zkostnatělé oficiální kultury. Razila absolutní tvůrčí svobodu a nekomerční umělecké vyjádření. Dnes, téměř po sto letech v postmoderní konzumní společnosti docházíme ke stejnému závěru a stejným pocitům jako zmíněná dadaistická skupina, jen diagnóza příčin smrti se mírně liší. Kultura nezemřela v zákopech ani jedné z válek, nezabil jí ani yperit ani atomová puma, zemřela na výrobních linkách zábavního průmyslu. Rozřezána na kusy, sterilizována a naložena v konzervách je nám prodávána na kila. Kultura je mrtvá, zbylo jen zboží na prodej."

plakát

Doufám, že se máš dobře (2019) 

Ouředníkova Europeana je fantastická. Četl jsem ji dvakrát a často ji doporučuju. Umělecky ji už mimo jiné ztvárnila kapela Skrytý půvab byrokracie na albu Ouředníkovi referáty. Stejně jako film, i oni v textech vychází pouze z knihy a na této úrovni nepřínáší žádnou invenci. Album je to ale skvělé, což se o tomto filmu říct nedá. Autor se zde zmohl pouze na nudný vizuální doprovod, který je na úrovni amatérských uploadů hudebních videí známých interpretů s výběrem náhodných konotujícich obrázků na youtube. Čtení úryvků z knihy je pak ve smínku nudné a táhlé na 95 minutách. Za tu dobu útlou Europeanu skoro přečtete, a to Vám snímek samozřejmě nabídnout nestihne. Můj závěr je tedy jasný. Rozhodně si raději přečíst kratičkou knihu, pro čtenáře pak třeba skvělé hudební zpracování výše zmíněné kapely. Tento film totiž žel žádnou přidanou hodnotu nepřináší.

plakát

Fífa (2017) (studentský film) 

Při autorské prvotině žurnalistky Pavlíny Hornové nezůstává oko suché. Naléhavý dokument vypráví příběh nadějného fyzika s vášní pro divadlo. Netradiční kombinaci volnočasových aktivit režísérka zachycuje s bravůrní hodnověrností a nekompromisní upřímností. Navzdory kritickým ohlasům získal tento jedinečný snímek několik nominací a na filmových festivalech sklízí nebývalé ohlasy.