Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Dokumentární

Recenze (101)

plakát

Eismayer (2022) 

Precizní práce režiséra, scénář inspirovaný životem, výtečně zvolení představitelé všech rolí, včetně vedlejších a epizodních. Už dlouho jsem s takovým zaujetím nesledoval klasicky pojaté filmové drama, a ještě k tomu z vojenského prostředí. Neobvyklý příběh lásky drsného stárnoucího důstojníka k mladému vojáčkovi je vzdálen romantickým selankám, o to působí upřímněji.

plakát

Přes čáru (2022) 

Další nádherná Bergerova pocta mužské kráse propojená s ironickým pohledem na vyhřezlou maskulinitu a věčnou chlapskou infantilnost. Ale zcela nenápadně se - navzdory permanentnímu škádlení a drsnému erotickému žertováni mezi skupinou mladych kluků - začne drát na povrch téma homofobie, strachu a zraňování.

plakát

Brambůrkovy sny o Americe (2021) 

Skvěle stylizované, vtipné vyprávění očima malého kluka, později už skoro dospělého mladíka. Stylové odlišení života v Rusku, které se podobá tíživému snu, a pak druhá, radostnější část z USA působí smysluplně. Konfrontace života v ruské říši, který se ani po rozpadu sovětského molochu příliš nemění, a pak ve svobodném americkém světě je hodně výmluvná.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Přesná diagnóza doby, protože manipulace s těmi, kdo odmítají vnímat realitu, ochromuje celý svět. I u nás máme armádu antivaxerů hledících k zemi... Leonardo a Meryl úžasní.

plakát

Amarcord (1973) 

Dokonalý obraz všech stránek italské mentality. A také presvědčivé vysvětlení, proč Italové ve 30. letech propadli fašistickému třeštění. Geniální jako takřka vše, co Federico vytvořil. Kdo dává míň než 5 hvězd, netuší, co je umění.

plakát

Svět v plamenech (2019) (seriál) 

Dokonalé, strhující. Dlouho jsem neviděl téma války zpracované tak sugestivně a chytře.

plakát

Léto 85 (2020) 

Nádherný, originální příběh, který se ostrým zlomem mění z gay romance v úvahu o smrti a pomíjivosti všeho. Výborné herecké výkony obou kluků v hlavních rolích.

plakát

Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) 

Geniální dílo (tehdy) geniálního režiséra a umělecký vrchol celé jeho tvorby. Film bez jediné vady na kráse: výtvarně úchvatný, obsahově provokativní, s přirozenými a spontánně hravými hereckými výkony ústřední trojice a navrch Liškova hudba. Kdo tohle zavrhuje, zavrhuje film jako umění.

plakát

Zpíváme pro republiku (1968) (koncert) 

Česká pop-music měla v 60. letech, a zvlášť kolem roku 1968 fantastickou úroveň. Škoda, že byl odvysílán jen sestřih koncertu, a ne komplet. Ale i tak je to skvost. A ta zjitřená atmosféra roku 1968 je nezapomenutelná.

plakát

Kluci z party (2020) 

Skvělý remake Friedkinova filmu z roku 1970. Dusná atmosféra, špičkové herecké výkony. Nic pro xenofoby.