Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (155)

plakát

Ad Astra (2019) 

Především je nutné říct, že upoutávka klame, a láká tak na jiný druh filmu, než to skutečně je. Ad Astra je spíše psychologické meditativní drama, nikoliv akční vesmírná sci-fi, jakou slibuje ukázka. Dějově sice film není nic objevného, ale má to potenciál. Jedná se kombinaci Vesmírné Odysey a Solarisu, možná trochu i Interstellaru. Bohužel scénář je nedopracovaný a dějově řídký, a snaží se to dohnat krásným vizuálem. To se ale daří jen částečně, a to ještě spíše rušivě. A tak posloucháte dumajícího Pitta, a k tomu sledujete efektní, ale zbytečné a někdy i rušivé, či dokonce směšné scény. A postupně se začínáte víc a víc těšit na konec. A když to konečně doklopýtá do finále, tak už je vám to víceméně jedno. A to je škoda. Mohl to být velmi dobrý film, a s tím vizuálem, který musel být sakra drahý, to mohla být pecka. Takhle jsou to hodně upachtěné tři hvězdičky.

plakát

Akta Pentagon: Skrytá válka (2017) 

Meryl Streep i Tom Hanks se, jako vždy, snaží co to jde, ale co je to platné, když scénář je řídký, roztahaný a, navzdory tématu, i nudný. Semtam zajímavá scéna, která je ale vzápětí ubitá dalším kýblem nudy. Sorry, tohle prostě ne. Ke Všem prezidentovým mužům to jen prosebně vzhlíží.

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Zpočátku to byl seriál za pět plnotučných hvězdiček. Bohužel postupně se začali vyčerpávat a zamotávat do vlastních výmyslů. Pátou sérií prakticky skončila ta dobrá část. Kdyby to ukončili tím prvním filmem, mohlo to být bez ztráty kytičky. Avšak touha po penězích je donutila pokračovat. Šestá série už byla jen průměrný seriál na nedělní odpoledne, sedmá byla parodií, osmá defacto remake a devátá opět parodie. Do tzv. mytologie se tak zamotali, že už to nedávalo smysl ani jako parodie. Vrcholem pak byl závěrečný dvojdíl, kde se, patrně kvůli závěrečnému rautu, objevili snad všichni herci za uplynulých devět let. Druhý film je pak již jen křečovitým pokusem o reinkarnaci kdysi dobré série. Pokusem ze kterého vzešla tuctová detektivka, a který připomíná rande s dávnou láskou, se kterou si již nemáte co říct.

plakát

Akta X - Film (1998) 

Film je výborné akční drama, které i bez znalosti seriálu dává smysl. Velmi dobře zahraný, akce, kamera, hudba... skvěle to šlape bez zbytečné nudy. Tohle je špička Akt X. Seriál v tu dobu už značně upadal (cca od třetí série), ale film by byl dokonalou tečkou, kdy by tvůrci mohli odejít středem. Bohužel následovaly další série, a celý seriál šel do takový sraček, že to bylo až neuvěřitelné. Tedy na tu dobu. Ta smršť sračkoidních seriálů měla teprve přijít.

plakát

Akta X - Pravda (2002) (epizoda) odpad!

Celý seriál upadal už od páté série. Sedmou natočili asi pod vlivem drog. Mytologii postupně tak zprznili, že by to nezbaštilo ani malé dítě. Přesto jsem se donutil to dokoukat, a doufal jsem, že na konci snad bude nějaké rozuzlení. Ovšem takovouhle trapárnu jsem nečekal. V rámci akce "kdo má oblek, jde v průvodu" nahnali snad všechny postavy, co se za devět let objevily, a udělali z toho ubohou parodii. Takhle to dopadá, když autoři neví, kdy včas skončit.

plakát

Anihilace (2018) 

Knihu jsem nečetl (zdravím FF), ale buď autor knihy, nebo autor scénáře se evidentně inspiroval Tarkovského Stalkerem. Akorát skupinku chlapů nahradil skupinkou žen. Děj udělal víc průhlednější, aby se nemusel tolik namáhat mozek, a bohužel obsadil i průměrné herečky (ne, Natalie Portman opravdu neumí hrát), takže postavy nejsou moc uvěřitelné. Relativně slušné CGI (Karel Zeman se v nebi směje) bohužel nestíhá vyvážit prázdnotu děje. Někdo to přirovnává k Arrival/Příchozí, ale ten by měl okamžitě dostat facku z obou stran. Kurňa, i přes poměrně průhledný scénář, se z toho dalo vytlouct mnohem, mnohem víc, proč muselo vzniknout tohle? Škoda času.

plakát

Atomic Blonde: Bez lítosti (2017) 

Vyhráli si s mnoha zajímavými a i vtipnými detaily, bohužel už si zapomněli vyhrát i se scénářem. Vznikla tedy nesourodá směs různých žánrů, která nedrží pohromadě, a potácí se mezi špionážním dramatem (trapný pokus vykrást Jeden musí z kola ven), akční jízdou alá Jason Bourne (plus pokus napodobit Johna Wicka) a sebeparodií typu Kingsman, která se ale opět nepovedla. Na Charlize Theron se sice moc dobře kouká, ale ty dvě hodiny nudy to nevyváží. Btw: Akční scéna roku? To jsem asi viděl jiný film. Ta bitka na schodech byla spíš jak Spencer a Hill, než Zátah, nebo k čemu to je ještě přirovnávané.

plakát

Báječná léta pod psa (1997) 

No, tak jsme si zavzpomínali na maso pod rukou, párky ve smaltovaném hrnci a vlaječky v okně. On vlastně ten socík nebyl tak špatnej, když se člověk trošku ohnul. Jo, najde se pár hodně dobrých okamžiků, ale jsou utopené v nudné omáčce. Herci se sice snaží, ale nemají moc co hrát. Postavy jsou jen načrtnuté, děj vlastně neexistuje, je to jen pár skečů, vzpomínek a drobných vtípků.

plakát

Bažina - Rojst (2018) (série) 

Netflix ty seriály seká jak Baťa cvičky, což se logicky podepisuje na kvalitě. A to je případ i téhle polské detektivní minisérie. Nápad to asi nebyl špatný, ale přílišná snaha o napodobení True Detective a částečně Twin Peaks, a šedivé atmosféry ve stylu Pout či Bezvědomí, narušuje účinek. Působí to pak příliš roztahaně a roztěkaně. Takže vlastně ani není jasné, jaký příběh chtěli tvůrci vyprávět, a konec je přliš násilný a prázdný zároveň. Tři hvězdičky jsou tak akorát.

plakát

Blok 99 (2017) 

Zajímavé, ale mohlo to být mnohem lepší, kdyby si trochu pohráli se scénářem, který je velmi jednoduchý, a při bližším pohledu má velké mezery v logice. Pomalým tempem a větší porcí brutality, která je ale místy až úsměvná, to moc nezamaskovali. Škoda.