Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (49)

plakát

Vojtěch Dyk: Šumavský otčenáš (2021) (hudební videoklip) 

Tohle prostě nemá chybu. Krásná píseň, jednoduchá a přitom náročná na interpretaci. Perfektní timing střihu. Rukopis našeho nejlepšího filmaře přírody se pozná po prvních záběrech. Výjimečně povedený klip. Dívám se po čase vždy znovu a znovu. Čistá práce.

plakát

Krajinou domova - Hornatiny (2021) (epizoda) 

Jeden z nejlepších dílů. I když tam nejsou ty velké hory, který byly už v předešlých sériích, tak je to pořád fascinující podívaná. Žádný turistický klišé, má to vlastní pohled na krajinu, bez předsudků.

plakát

Krajinou domova - Stepi (2021) (epizoda) 

Krajina zdánlivě monotónní, ale opět skvělá hudební dramaturgie a vůbec dramaturgické poskládání různých příběhů za sebou umožňuje režisérovi hrát si s pointami jednotlivých kapitol, až to diváka rytmicky vtahuje dovnitř, do krajiny. A opět velice emotivní závěr skvělého Aloise Švehlíka.

plakát

Země (2015) (TV film) 

Francouzi tohle umí. Nápadité, má to rytmus, skvělou hudbu, kameru. Komentář je sice nezvykle stylizovaný, provází filmem jako hlas matky Země, ale vůbec to není přehnaně patetické, naopak. Má to sílu.

plakát

Krajinou domova - Lomy (2021) (epizoda) 

Jeden z dosud nejpestřejších dílů. Tvůrci nasazují laťku hodně vysoko, chudáci ostatní dokumentaristi.

plakát

Zátopek (2021) 

I když to ke konci možná trochu ztrácí rytmus, tak filmařsky, herecky a vůbec postprodukční práce s obrazem a zvukem - paráda. Má to lesk Bijáku, což u nás poslední roky moc filmů bohužel nemá.

plakát

Krajinou domova - Pahorkatiny (2021) (epizoda) 

Natočit skvěle dokument o Krkonoších nebo Adršpachu jistě není takový umění jako udělat stejně dobrej film o Vlašimsku nebo Svitavsku. Dál už bych se jenom opakoval, za mě znovu pět hvězd, protože to zkrátka pořád funguje.

plakát

Krajinou domova - Skály (2021) (epizoda) 

Na začátku druhé série jsem se obával, že nedosáhne kvalit té první, která byla ve své době opravdu zjevením. Ale předčila ji. Tvůrci ovšem vyčerpali už všechna CHKO a národní parky, takže na třetí řadu jsem se těšil poněkud opatrně. První díl Skály je plný informací, ale taky zachováním určitého tajemna. To na Krajinou domova miluju. Má to spád, je tam spousta lokalit a informací a zároveň to pořád má to svoje kouzlo, kdy se chvílemi úplně ztrácíte v záplavě obrazů, slov a hudby ve vzájemném souladu. Jednoznačně plný počet hvězd, tohle je the best of czech tv

plakát

Barokní srdce Evropy (2020) (seriál) 

Natočit dokumentární seriál o baroku by se dalo mnoha způsoby. Scénárista ale o baroku pojednává jinak, než jak bývá zvykem a tomu se zákonitě přizpůsobuje citlivá režie a samozřejmě skvělá kamera. Autor se odvážně vydal cestou pocitů, spíš než holých historických dat a je v tom natolik důsledný, že chvílemi má divák pocit, že sleduje spíš nějaké meditační cvičení. Stejně troufale se nebojí patosu a dokonce i kýče, ale vše je tak pevně režijně uchopeno, že to baštím i s navíjákem. Hlasy manželů Dykových tomu dávají nejen hvězdnej lesk, ale umí přesně interpretovat napsaný myšlenky, takže kolikrát se o diváka pokouší dojetí i eufórie. Umět dokumentem zprostředkovat barokní náladu a myšlenky je velkej kumšt. Výsledek je přitom snadno stravitelnej i pro neintoše. Skvělá zábava, inteligentní, promyšlená a k divákům tak nějak vlídná. Za mě zkrátka perfektní!