Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (16)

plakát

Vlak (1959) 

No na to, že to natočili v Polsku v roce 1958, je to docela dobré (už jenom umýt a opravit několik vagonů tak, aby se v nich dalo natáčet, mysela být pro PKP i národní filmový průmysl docela fuška). Zápletka je ale slátanina a dva hlavní protagonisté s jejich bizarním vnitřním bojem taky (a jedno s druhým nijak nesouvisí). Jedna hvězdička za dojemně stupidní advokátovu manželku a druhá za tarzana šplhajícího po vlaku...

plakát

Okres na severu (1981) (seriál) odpad!

Zaplaťpánbůh se o soudruhu Moučkovi, Prachařovi, Rážovi, Bláhovi a i o soudružce Švorcové dá říci, že jsou dobří komunisté.

plakát

Chalupáři (1975) (seriál) odpad!

Jako sorry jediný důvod popularity téhle slátaniny je že si ji důchodci pamatují z mládí. Scénář naprosto jalový, kromě Kemra a Sováka herecké výkony katastrofa, humor vyžraných a bodře se tvářících národních umělců veskrze trapný a některé scény z dnešního pohledu naprosto urážející - slovensky mluvící Romové pasoucí svině (neb to bylo jejich místo v socialistické společnosti) nebo Menšíkovo osahávání okolních žen (ne, ani tehdy tohle nešlo)...

plakát

Viridiana (1961) 

Takový film pro pamětníky s Oldřichem Novým, tady je ovšem místo něj autentická španělská blondýna. Na filmu je asi vůbec nejzajímavější pátrání po dobových důvodech jeho kontroverznosti, resp. vysokého kritického hodnocení...

plakát

Muž jménem Ove (2015) 

Film je asi z té lepší poloviny, byť tu byl trefně označen za "limonádový". Co na něm je lehce nevěrohodné je územní plánování sicilského střihu, standardy BOZP v depu Švédských drah a hlavně proč ta zajímavá ženská tak intenzivně balila zrovna tohodle vola.

plakát

Mléko (2008) 

Příběh zádumčivého a nepříliš praktického chlapce z venkova, který pokuřuje a tváří se zádumčivě. Obecně asi nějak řeší, že si jeho matka našla amanta. (Což mu v rámci patologické komunikace v rodině matka nesdělí.) Přišlo mi to méně poetické i zajímavé než Vejce, v nultých letech něco podobného asi vydalo na artový film, ale jinak asi škoda času.

plakát

Vejce (2007) 

Film má nádhernou kameru, nemá hudbu a moc se toho v něm neděje, takže během filmu můžete paralelně přemýšlet o jeho hlavním motivu ("zvovuobjevení" dalekého venkovského domova, který jste dávno opustili). Trochu pozoruhodná je samotná dramatizace - hlavní hrdina (údajně citlivý člověk a básník) normálně konverzuje jen výjimečně, jeho typická interakce je výměna dvou vět a následné mlčení, případně mlčení a odchod beze slova (např. od napůl snědeného jídla). O čem zásadním vlastně přemýšlí se nikdy nedozvíme. Ještě je tam okrajový fun fact - hrdina jezdí ve Škodě Forman. :)

plakát

Tajemný předmět touhy (1977) 

Technicky dobře natočený film, nenudíte se u toho, nicméně jako vyzdvihované filmové dílo to moc nevidím. Zápletka je poněkud banální a linie vyprávění ve vlaku je cimrmanovsky bizarní (pokud samozřejmě pomineme detail, že někdo vypráví zcela cizím lidem, jaký je osel a jak pět minut v kuse fackoval nějakou ženskou.)

plakát

Naše doba (2018) 

Obrazově strhující záběry z mexického ranče a do toho od cca. půlky naroubované "milostné drama" a výsledek je takový dort od pejska a kočičky. Milostné drama uvádím v uvozovkách, protože schéma, kde nějaká bezohledná slepice deptá do ní zamilovaného idealistu, mě poprvé a naposledy bavilo u Velkého Gatsbyho. Můžete to samozřejmě inovovat přidáním spousty filosofických úvah o tom jak moc muž miluje ženu, když jí dopřeje (no ehm, nevím, jestli měl chudák moc na výběr) takovou svobodu, ale výsledek to moc nezlepší. Délka filmu a tím, čím byla dosažena (předčítání emailů, umírání nějaké nově se objevivší postavy, pasoucí se krávy...) je to, co tento počin zcela zabíjí...

plakát

El negro (2020) 

Dokument o teroristovi, který začal bojovat s Pinochetovým režimem až poté, co padnul (to není pokus o vtip). Řemeslně slušně (a v poměrně tradičním schématu) udělaný dokument, ale nic světaborného formou a pro nás ani obsahem.